Aambeien

Hemorroïden (aambeien) zijn de zwellichamen van het anale kanaal. Aambei weefsel is nodig voor het ophouden van winden en ontlasting (continentie). Aambeiweefsel bestaat uit een soort kussentjes die zijn gevuld met bloedvaatjes en tegen elkaar aanduwen. Een verzakking of spatader in aambeiweefsel kan aambeiklachten geven binnen of buiten de kringspier.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Aambeien doen in principe geen pijn. Wel kunt u het gevoel hebben dat er iets naar buiten hangt. Daarbij zorgen aambeien vaak voor bloedverlies en jeuk aan de anus.

Onderzoeken

De arts onderzoekt de anus in rust en onder spanning. Daarnaast kunt u een proctoscopie krijgen waarbij de arts met een buis die is aangesloten aan een lichtkabel in uw anus kijkt.

Behandelingen

Welke behandelingen u krijgt hangt af van uw klachten en of u hiervoor al eerder behandeld bent.

Bij scleroseren krijgt u een vloeistof in het aambeiweefsel gespoten die zorgt dat er geen bloed meer in de aambei komt. Dit is pijnloos en gebeurt op de polikliniek. Ook is een aambei met een elastiekje af te knellen zodat het vanzelf verdwijnt. Deze pijnloze behandeling heet een rubber band ligatie en gebeurt ook op de polikliniek zonder verdoving.

Als deze behandelingen niet hebben gewerkt, kunt u een operatie krijgen. Een hemorroïdectomie is een operatie met een ruggenprik of narcose om het aambeiweefsel weg te snijden. Dit zorgt voor een wond en een litteken.

Bij een opgestolde aambei krijgt u altijd eerst een pijnstillende zalf, zitbaden, pijnstillers en laxeermiddelen om de pijn te verzachten. Eventueel kan de arts met een kleine snee het stolsel verwijderen. Daarna wordt het aambeiweefsel behandeld om terugkeren van de klachten te voorkomen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.