Aandoeningen aan de vulva

De vulva is de huid rond de vagina en bestaat uit de grote (buitenste) schaamlippen, de kleine (binnenste) schaamlippen en de clitoris. Veelvoorkomende klachten aan de vulva zijn jeuk, een branderig of schraal gevoel, pijn of irritatie. Dit komt op alle leeftijden voor, van jonge meisjes tot oudere vrouwen. Sommige klachten zijn gemakkelijk te behandelen, andere vragen meer zorg.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Aandoeningen aan de vulva kunnen problemen geven tijdens het vrijen. Andersom kunnen seksuele problemen ook zorgen voor klachten. 

De meeste klachten aan de vulva ontstaan door infecties. U kunt ook klachten krijgen door veranderingen van de huid van de vulva. Huidafwijkingen op andere plekken van het lichaam zoals eczeem of psoriasis, komen ook voor op de vulva.

Mogelijke aandoeningen:

 • Schimmelinfectie: een schimmelinfectie is de meest voorkomende infectie van de vulva. De oorzaak is vaak de schimmel Candida.
 • Allergie: irritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld geparfumeerd of gekleurd toiletpapier, ondergoed of badkleding, zeep, talkpoeder, intiemsprays, inlegkruisjes, zaaddodende pasta en condooms.
 • Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's): twee vaak voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen aan de vulva zijn genitale wratten (condylomata) en genitale herpes. Genitale wratten krijgt u door het humaan papillomavirus (HPV). De wratten zijn vaak wit en spits, maar soms ook donkerbruin. Ze kunnen verschillende afmetingen hebben. Genitale herpes komt door het herpes-simplexvirus (HSV). Eerst ontstaan er kleine heldere blaasjes die na enkele dagen stukgaan en kleine pijnlijke zweertjes achterlaten.
 • Diverse soorten huidafwijkingen: verschillende huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, vitiligo, lichen sclerosus en lichen planus kunnen ook op de vulva voorkomen. Sommige afwijkingen kunnen een teken zijn van kwaadaardige aandoeningen.
 • Atrofische vulvitis: in de menopauze wordt de huid van de vulva dunner en kunnen makkelijker ontstekingen optreden.
 • Vulvodynie: dit zijn chronische klachten aan de vulva zonder duidelijke oorzaak.
 • Essentiële vulvodynie: de vulva kan ook constant of af en toe pijn doen zonder dat er afwijkingen te zien zijn. Dit komt zelden voor, eigenlijk alleen op oudere leeftijd.
 • Vulvair vestibulitissyndroom, focale vulvitis: bij het vulvair vestibulitissyndroom is pijn de belangrijkste klacht. Dikwijls zijn er kleine rode plekken onder aan de schede te zien, die pijnlijk zijn bij aanraken. Vaak is er een verhoogde spanning van de bekkenbodemspieren, waarbij de schede tijdens de gemeenschap minder vochtig wordt.

Symptomen

 • Jeuk
 • Een branderig of schraal gevoel
 • Pijn (bij het vrijen)
 • Irritatie

Onderzoeken

Inwending en uitwendig onderzoek

Om de oorzaak van uw klachten te onderzoeken, bekijkt de gynaecoloog uw vulva in- en uitwendig.

Biopt

Soms neemt de gynaecoloog een klein stukje weefsel (biopt) af voor verder microscopisch onderzoek door de patholoog-anatoom. U krijgt daarvoor een verdoving. Deze verdoving kan even pijnlijk zijn. Van het nemen van het biopt zelf voelt u doorgaans niets. De uitslag van het biopt is meestal binnen twee weken bekend.

Zelfonderzoek van de vulva

De gynaecoloog kan u vragen zelf uw vulva te onderzoeken. Als u dat regelmatig doet, weet u zelf het beste of er veranderingen zijn opgetreden. Vooral bij huidaandoeningen kan dit belangrijk zijn.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.