Aanhoudende erectie (Priapisme)

Priapisme is een aanhoudende en soms pijnlijke erectie van de penis van meer dan 2 uur. Meestal zonder seksuele opwinding. Priapisme kan komen doordat er te weinig bloed de penis uitstroomt (low flow), dit zorgt vaak voor pijn. Minder vaak gebeurt het dat er teveel bloed de penis instroomt (high flow). De oorzaak kan onder andere een aandoening (zoals leukemie of sikkelcelziekte) of bepaalde medicijnen (zoals penisinjecties tegen erectiestoornissen en psychiatrische medicatie) zijn.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Een aanhoudende erectie van de penis van meer dan 2 uur.

Onderzoeken

De arts vraagt naar uw klachten en kan daarmee meestal vaststellen welke vorm priapisme u heeft en wat de oorzaak is. Eventueel kan een onderzoek van het bloed in het zwellichaam laten zien welke vorm priapisme u heeft. Als de oorzaak onduidelijk blijft, is aanvullend onderzoek nodig.

Behandelingen

Bij priapisme is binnen 6 uur behandeling nodig om schade te voorkomen. De behandeling voor een low flow en een high flow priapisme verschillen.

Bij low flow priapisme wordt met een naald het teveel aan bloed uit het zwellichaam verwijderd. Soms krijgt u ook medicijnen ingespoten om de penis weer te laten verslappen. Als dit niet voldoende werkt, is een operatie nodig.

Bij een high flow priapisme krijgt u soms een embolisatie van de bloedvaten. Dat betekent dat de bloedvaten worden afgesloten.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.