Abortus verzoek

Bij een ongewenste zwangerschap zijn er vaak veel vragen. Het Flevoziekenhuis begeleidt vrouwen bij het nemen van een beslissing en na afloop. Een abortus kan bij het Flevoziekenhuis tot de 12e week van de zwangerschap.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Tijdens het abortusspreekuur spreekt u met een arts. Hij of zij heeft veel ervaring met vrouwen die ongewenst zwanger zijn. De arts zal vragen waarom u de zwangerschap wilt afbreken en geeft informatie over de behandelingen met de abortuspil of een curettage.

Een zwangerschap beëindigen gebeurt niet zomaar. De beslissing is definitief en u kunt het niet terugdraaien. Omdat dit vaak emotioneel is, is het goed hierover te praten met iemand die u vertrouwt. Ook is het belangrijk dat u dit besluit in vrijheid neemt en niet onder druk. Meisjes tussen 12 en 16 jaar kunnen behandeld worden zonder toestemming van hun ouders. Maar het is verstandig om er in ieder geval over te praten met een volwassene en ook iemand mee te nemen die je vertrouwt en je kan ondersteunen.

Als u twijfelt of het besluit moeilijk vindt, kunt u een gesprek aanvragen met een medisch maatschappelijk werker.

Bedenktijd

De Nederlandse abortuswet bepaalt dat een zwangerschap pas 5 dagen na het eerste contact met een arts over uw ongewenste zwangerschap mag worden beëindigd. Dit kan ook uw huisarts zijn. Als u minder dan 17 dagen over tijd bent, is er geen verplichte bedenktijd voor een overtijdsbehandeling.

Anoniem of niet anoniem

U kunt aangeven als u wilt dat uw huisarts niet geïnformeerd wordt. Het Flevoziekenhuis geeft nooit informatie over de behandeling aan uw partner, ouders of anderen zonder uw toestemming. Het Flevoziekenhuis heeft geen invloed op de correspondentie van de zorgverzekeraar, want de zorgverzekeraar weet niet of u behandeld wordt voor een miskraam of een ongewenste zwangerschap.

Onderzoeken

Na het gesprek op het abortusspreekuur maakt de arts een echo om de duur van de zwangerschap te bepalen. De echo kan meestal uitwendig via de buikhuid. Dit gaat makkelijker met een volle blaas.

Behandelingen

Als u maximaal 9 weken zwanger bent, kunt u kiezen voor de abortuspil die de zwangerschap beëindigt. Als u langer dan 7 dagen over tijd bent, kunt u ook kiezen voor een curettage waarbij de baarmoeder wordt leeggezogen. Een zwangerschap langer dan 9 weken wordt alleen beëindigd met een curettage.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de GGD Almere. Voor dit spreekuur kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via 088 002 99 10. Kies in het menu voor optie '4'. 

Bezoekadres GGD Almere
Boomgaardweg 4
1326 AC ALMERE