AC-Instabiliteit

Het AC-gewricht verbindt het sleutelbeen (clavicula) met het acromion. Het acromion is een deel van het schouderblad. Het acromion en het clavicula vormen samen het AC-gewricht. Het AC-gewricht is belangrijk bij het bewegen van de arm en de schouder. Bij AC-instabiliteit schiet het sleutelbeen uit de kom. AC-instabiliteit kan bij iedereen ontstaan die op de schouder valt.
 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

AC-instabiliteit ontstaat wanneer het schouderblad naar beneden geduwd wordt, maar het sleutelbeen deze beweging niet (of maar deels) kan volgen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een (harde) val op de schouder of bij een klap op de schouder.

Er zijn drie verschillende gradaties van AC-instabiliteit:  

  • Graad 1: Het kapsel is gescheurd, maar de banden zijn nog intact. Het sleutelbeen staat niet hoger en is niet extra beweeglijk.
  • Graad 2: Het kapsel is gescheurd, de banden zijn deels gescheurd. Het sleutelbeen staat niet of nauwelijks hoger en is extra beweeglijk.
  • Graad 3: Het kapsel is gescheurd, de banden zijn volledig gescheurd. Het sleutelbeen staat omhoog en is erg beweeglijk

Symptomen

De klachten zijn per graad verschillend:

  1. Bij de eerste graad is er vaak sprake van lichte pijn bij bewegingen van de schouder. Er is eventueel sprake van een zwelling ter hoogte van het AC-gewricht.
  2. Bij de tweede graad is er vaak sprake van een hevige pijn ter hoogte van het AC-gewricht. Dit kan samen gaan met een lichte zwelling ter hoogte van het AC-gewricht. Wanneer er druk op het sleutelbeen uitgeoefend wordt kan deze bewegen, dit is pijnlijk.
  3. Bij de derde graad is er meestal continue sprake van pijn. Daarnaast ontstaat er een behoorlijke zwelling op de plaats van het AC-gewricht. Het AC-gewricht is instabiel en het sleutelbeen staat omhoog.

Onderzoeken

Patiënten met schouderklachten worden meestal gezien op het Schouderspreekuur van het Flevoziekenhuis. Als er (recent) nog geen röntgenfoto van de schouder is gemaakt, dan zal deze op de dag van het polikliniekbezoek worden gemaakt. Vervolgens kan het zijn dat u eerst gezien wordt door één van onze schouderfysiotherapeuten. Deze doet het eerste gesprek, doet lichamelijk onderzoek en doet als dat nodig is een echografisch onderzoek. Dan komt u bij de orthopedisch chirurg en wordt alles op een rijtje gezet om tot een goede diagnose en behandelplan te komen.

De twee afspraken samen duren ongeveer 30 - 45 minuten. We hopen u zo in één bezoek een diagnose en behandelplan te kunnen bieden. 

Behandelingen

Nadat de diagnose is gesteld bepaalt de orthopedisch chirurg, in overleg met u en de fysiotherapeut, de meest effectieve behandeling. Vaak is de eerste stap een niet-operatieve (conservatieve) behandeling.

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling

Uw arm gaat in een mitella of een sling. Deze moet u meestal ongeveer 2 weken omhouden, in combinatie met pijnstillers. Bijna altijd wordt er na de rustperiode fysiotherapie voorgeschreven voor het verbeteren van de beweeglijkheid, het versterken van de schouderspieren en het verbeteren van de houding. Dit gebeurt bij voorkeur door een toegewijde, speciaal opgeleide schouderfysiotherapeut. Als de klachten langere tijd aanhouden, dan kan de orthopedisch chirurg beslissen tot het zetten van een injectie met een combinatie van een verdovende vloeistof en een krachtige ontstekingsremmer (corticosteroïden) in het AC-gewricht.

Operatieve behandeling

Wanneer een conservatieve behandeling van AC-instabiliteit niet het gewenste effect geeft, kan de orthopedisch chirurg samen met u besluiten om te opereren. Het type ingreep is afhankelijk van de ernst van de AC-instabiliteit. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.