Acute alvleesklierontsteking (pancreatitis)

Een acute alvleesklierontsteking (pancreatitis) is een kortdurende of tijdelijke ontsteking van de alvleesklier. De alvleesklier maakt enzymen aan, die in de dunne darm helpen bij de spijsvertering. Als deze enzymen in de alvleesklier actief worden, in plaats van in de dunne darm, kan de alvleesklier gaan ontsteken.

 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De meest voorkomende oorzaken van acute alvleesklierontsteking zijn galstenen en/of overmatig alcohol gebruik. Er zijn ook andere oorzaken (medicijnen, aangeboren afwijkingen e.a.) Meestal verloopt een acute alvleesklier ontsteking mild en gaan de klachten binnen enkele dagen tot weken over. Soms kan een alvleesklierontsteking ook veel ernstiger verlopen en kan zelfs een opname op de Intensive Care nodig zijn. Er kan bij een ernstige acute alvleesklier ontsteking ook blijvende schade of een chronische alvleesklierontsteking ontstaan.

Symptomen

Buikpijn

Buikpijn is een veelvoorkomende klacht die veel oorzaken kent. De huisarts verwijst patiënten met ernstige buikpijn naar een Maag-, Darm en Leverarts, uroloog, chirurg of gynaecoloog. Deze arts voert de eerste onderzoeken uit. Als blijkt dat iemand meer bij een andere afdeling thuis hoort, dan vindt er overleg plaats en wordt de patiënt aan die afdeling overgedragen.

Acute en hevige pijn boven in de buik is de meest bekende klacht bij acute alvleesklierontsteking. Andere symptomen zijn:

  • uitstralen van de pijn naar de rug, zij en schouders;
  • verminderde eetlust, misselijkheid en braken;
  • koorts;
  • een versnelde ademhaling.

Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.

Onderzoeken

Meestal is een combinatie van onderzoeken nodig om de diagnose te kunnen stellen.

Behandelingen

Bij een acute alvleesklierontsteking wordt u meestal opgenomen in het ziekenhuis. Als de oorzaak bekend is, bespreekt de arts de mogelijke behandeling met u. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.