Afwijkend uitstrijkje

Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of er sprake is van een voorstadium van baarmoederhalskanker. Bij een afwijkend uitstrijkje is er een kans dat er zich in een (veel) later stadium baarmoederhalskanker ontwikkelt. Een eenvoudige behandeling van een dergelijk voorstadium kan voorkomen dat er jaren later een veel uitgebreidere behandeling voor baarmoederhalskanker nodig is. Een voorstadium is dus geen kanker, maar kan het wel worden.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bij een uitstrijkje onderzoekt het laboratorium de cellen van de baarmoedermond. Ook kunnen er aanwijzingen zijn voor een infectie of ontsteking door bacteriën of virussen. Een normale uitslag betekent dat alle cellen er normaal uitzien. Als er afwijkende cellen zijn gevonden, is niet meteen duidelijk wat er aan de hand is. Een vervolgonderzoek is nodig om een betrouwbaardere uitslag te krijgen. Voor bijna alle vrouwen is de uitslag van een afwijkend uitstrijkje een schok. De angst voor baarmoederhalskanker is voor te stellen, maar bijna altijd onnodig. Vaak is een afwijkend uitstrijkje loos alarm. Meestal wordt bij verder onderzoek geen voorstadium van baarmoederhalskanker of baarmoederhalskanker gevonden.

Onderzoeken

Als u een afwijkend uitstrijkje heeft, krijgt u een colposcopie onderzoek. Hierbij bekijkt de gynaecoloog de baarmoedermond en baarmoederhals nauwkeurig met een microscoop. Eventueel verwijdert de gynaecoloog tijdens de colposcopie een stukje weefsel (biopt) voor verder onderzoek.

Behandelingen

Het is bekend dat een deel van de weefselafwijkingen zonder behandeling vanzelf verdwijnt doordat uw afweersysteem de HPV virusdeeltjes verwijdert. Als de kans hierop groot is, adviseert de gynaecoloog om te wachten met een behandeling. Dit is afhankelijk van de ernst, de plaats en de grootte van de afwijking. Ook uw leeftijd speelt mee. 

Geen behandeling: uitstrijkje herhalen

Als behandeling niet nodig is, krijgt u wel het advies om het uitstrijkje te laten herhalen. Dit is meestal na 6 maanden. Houd er rekening mee dat het een paar jaren kan duren voordat het uitstrijkje zonder behandeling uit zichzelf weer normaal wordt.

Wel behandeling

Een voorstadium van baarmoederhalskanker is goed en gemakkelijk te behandelen. Als de gynaecoloog behandeling adviseert kan dat met een lisexcisie, conisatie of baarmoederverwijdering.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.