Alvleesklierkanker

Bij alvleesklierkanker (pancreascarcinoom) zit er een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Er zijn verschillende soorten alvleesklierkanker, afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. Een adenocarcinoom komt het meest voor. Dit is een tumor in de afvoerbuisjes. Deze tumor zit vaak in de kop van de alvleesklier en wordt daarom ook wel een pancreaskopcarcinoom genoemd. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De precieze oorzaak van alvleesklierkanker is onbekend. Roken, een chronische alvleesklierontsteking en erfelijkheid kan het risico op alvleesklierkanker verhogen.

Symptomen

Alvleesklierkanker geeft in het begin meestal geen klachten. Als de tumor flink is doorgegroeid kunnen er klachten ontstaan, waardoor het soms pas laat wordt ontdekt. De meest voorkomende klachten bij alvleesklierkanker zijn:

  • zeurende pijn in buik en/of rug;
  • verstoord ontlastingspatroon;
  • gewichtsverlies;
  • geelzucht (icterus).

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij alvleesklierkanker. De behandelingen zijn in het Oncologisch Centrum van het Flevoziekenhuis. Daar werken deskundige medisch specialisten van verschillende afdelingen samen. Ook kunt u doorverwezen worden naar Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) van het Amsterdam UMC.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16 of het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.