Amyloïdose (eiwitneerslag)

Plasmacellen maken antistoffen aan. Antistoffen zijn eiwitten die lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën vernietigen. Als deze eiwitten afwijken, kunnen ze ongewenst neerslaan in weefsels en organen; waardoor deze beschadigd kunnen raken. De verzamelnaam voor deze ziekten is amyloïdose.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Soms is amyloïdose lokaal en is er 1 lichaamsdeel aangetast. Bij systemische amyloïdose slaan de afwijkende eiwitten verspreid over het lichaam neer. Afhankelijk van welke weefsels en organen worden aangetast, kan dit ernstige gevolgen hebben en soms zelfs levensbedreigend zijn.

Symptomen

Doordat amyloïdose in verschillende weefsels en organen kan voorkomen, kunnen de symptomen sterk variëren. Soms zijn er geen klachten.

  • Gezwollen enkels en benen. Dit heet oedeem en kan ontstaan door hartfalen of eiwitlekkage via de nieren.
  • Tintelingen in armen of benen door aangetaste zenuwen. Dit heet polyneuropathie.
  • Spierzwakte en duizeligheid bij het opstaan door een te lage bloedruk.
  • Darmklachten zoals diarree. Dit komt voor als ook de darmen zijn aangetast.
  • Onverklaard gewichtsverlies.
  • Gezwollen tong door eiwitten die neerslaan in de tong.

Onderzoeken

Met bloed- en urinetesten of een beenmerg- of weefselbiopt kan de arts amyloïdose aantonen. Ook kan er een CT-scan worden gemaakt om de diagnose te stellen. De PET-CT scan gebeurt in het Amsterdam UMC.

Behandelingen

Het doel van de behandeling is om verdere neerslag van eiwitten te voorkomen en uw klachten te verminderen. De behandeling wordt op u en de klachten afgestemd.

Soms wacht de arts af hoe de ziekte bij u verloopt. U blijft wel onder controle. Wachten is een optie als uw ziekte in een vroeg stadium zit, u nog geen klachten heeft en uw vooruitzichten door het wachten niet zullen verslechteren.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16