Anale Intraepitheliale Neoplasie (AIN)

AIN is een voorstadium van anuskanker waarbij de cellen van het slijmvlies in en rond de anus onrustig zijn. Vaak ontstaat AIN door een bepaald type Humaan Papilloma Virus (HPV) virus dat zorgt voor veranderingen in het weefsel in en rondom de anus. HIV en anale seksuele contacten vergroten het risico op AIN.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

AIN zorgt meestal niet voor klachten. 

Onderzoeken

Om anuskanker te voorkomen is het screenen op AIN belangrijk. Een screening op het AIN-spreekuur controleert of er afwijkingen zijn in de cellen van het slijmvlies in en rond de anus.

Behandelingen

Een AIN afwijking betekent niet meteen dat u anuskanker heeft of zult krijgen. Een goede behandeling van AIN kan het ontstaan van anuskanker voorkomen. 

De behandeling van AIN is afhankelijk van het stadium. U kunt geen afwijking, een milde afwijking (AIN 1), matige afwijking (AIN 2) of een ernstige afwijking (AIN 3) hebben. 

Als er geen afwijking is, krijgt u na 2 jaar een nieuwe screening. Bij AIN 1 krijgt u na 1 jaar een controle of de afwijking is verergerd of dat het vanzelf is genezen. Bij matige (AIN 2) tot ernstige afwijkingen (AIN 3) krijgt u een behandeling met elektrocoagulatie wat de afwijkingen wegbrandt. Eventueel kunt u een alternatieve behandelingen krijgen met zalven of vloeistoffen (Inquimod, Fluorouracil of trichloorazijnzuur).

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Interne Geneeskunde via 036 868 87 17 of de afdeling Dermatologie via 036 868 87 34