Aplastische anemie (beenmerg ziekte)

Aplastische anemie is een zeldzame ziekte van het beenmerg waarbij te weinig rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes worden aangemaakt. Het lijkt erop dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem het eigen beenmerg aanvalt. Vaak is de oorzaak niet bekend, maar het kan aangeboren zijn of een gevolg zijn van een hoge dosis straling, bepaalde chemische stoffen en virussen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bepaalde erfelijke aandoeningen beschadigen de stamcellen en kunnen daardoor aplastische anemie veroorzaken. Dit zijn Fanconi anemie, Diamond-Blackfan anemie en het Shwachman-Diamond syndroom.

Symptomen

Te weinig bloedcellen kunnen zorgen voor klachten. Te weinig rode bloedcellen zorgt voor vermoeidheid, kortademigheid, zwakte en bleekheid. Een tekort aan witte bloedcellen vergroot het risico op frequente of ernstige infecties. Bij een laag aantal bloedplaatjes heeft u meer kans op blauwe plekken en kleine rode vlekken onder de huid (petechiën) of bloedingen die moeilijk stoppen.

Met een matige aplastische anemie heeft u weinig klachten. Bij (zeer) ernstige aplastische anemie kunnen de infecties of de bloedingen levensbedreigend zijn.

Fanconi anemie

Bij Fanconi anemie is er daarbij een grotere kans op het krijgen van bepaalde vormen van kanker; zoals leukemie, tumoren in mond, tong, keel of slokdarm en tumoren in de vrouwelijke voortplantingsorganen. Bij kinderen is er een grotere kans op geboorteafwijkingen en ontwikkelingsproblemen. Pasgeborenen hebben vaak bot- of skeletafwijkingen, afwijkingen aan ogen en oren, huidverkleuringen, nierproblemen en aangeboren hartafwijkingen.

Behandelingen

Bij een milde aplastische anemie is vaak geen behandeling nodig. U blijft wel onder controle.

Om complicaties te voorkomen en symptomen te verlichten, kan (zeer) ernstige aplastische anemie worden behandeld met bloedtransfusies of medicijnen.

Genezen kan alleen met een stamceltransplantatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16