Artrose van de elleboog

Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Dit veroorzaakt pijn. Artrose kan voorkomen in veel gewrichten, ook in de elleboog.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De elleboog bestaat uit drie botten die bij elkaar komen in twee gewrichten:

  • humerus (bovenarm);
  • ulna (ellepijp, onderarm);
  • radius (spaakbeen).

Tussen deze botten, in de gewrichten, zit een klein laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Soms is dit kraakbeen versleten. Dat is artrose in de elleboog.

Oorzaken

Leeftijd

De oorzaak van artrose is vaak onbekend. Het laagje kraakbeen vermindert in hoeveelheid en kwaliteit in de loop der jaren. Het kraakbeen kan uiteindelijk zelfs helemaal verdwijnen, de botten in de elleboog raken elkaar dan rechtstreeks aan.

Overige ziekten

Er zijn ziekten die het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld reuma. Hierdoor wordt de laag kraakbeen dunner. Bij mensen die lijden aan een ziekte die het kraakbeen kan aantasten ontstaat de artrose vaak op meerdere plaatsen tegelijk.

Eerder letsel aan de elleboog

U kunt ook artrose krijgen als u eerder letsel, door bijvoorbeeld een ongeval, aan uw elleboog heeft gehad.
Daarnaast speelt onderstaande bij artrose een rol:

  • overgewicht;
  • erfelijkheid;
  • intensief sporten;
  • het vrouwelijke geslacht.

Symptomen

Een van de belangrijkste symptomen van artrose in de elleboog is pijn. Daarnaast voelt de elleboog wat stijver aan en beweegt hij minder fijn. Als u artrose heeft, kunnen er ook opstartproblemen zijn: aan het begin van de dag heeft u pijn en is de elleboog stijf, terwijl deze klachten later op de dag afnemen. 

Onderzoeken

De orthopedisch chirurg luistert naar uw klachten en onderzoekt u. Ook maakt de arts röntgenfoto’s.

Behandelingen

Meestal adviseert de arts u eerst een behandeling met fysiotherapie. De fysiotherapeut kan u oefeningen geven waarmee u de spieren rondom de elleboog traint om de pijn te verminderen. De fysiotherapeut kan ook proberen om de beweeglijkheid van de elleboog te verbeteren.

Meestal worden de klachten bij artrose in de elleboog heel langzaam erger. De elleboog is namelijk een gewricht dat niet zwaar wordt belast. Pas als de slijtage heel ernstig is wordt u geopereerd en dan wordt de elleboog vervangen door een nieuwe elleboog (een prothese).

Door de artrose kunnen er botsplinters in het gewricht terechtkomen. De elleboog kan dan ‘op slot’ raken, waardoor u hem niet meer kunt strekken. U wordt in dit geval geopereerd om de botsplinters te verwijderen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.