Artrose van de hand/duimbasis

Het basisgewricht van de duim bestaat uit het handwortelbeentje (trapezium) en het middenhandsbeentje (Metacarpale I). Slijtage van dit gewricht komt vaak voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Bij artrose is het kraakbeen in de botten versleten, waardoor er klachten ontstaan. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Oorzaken

Artrose van de hand/duim kan spontaan ontstaan, maar kan ook komen door andere aandoeningen zoals reuma. Het komt het meest voor in het basisgewricht van de hand (CMC-I-gewricht), de reden hiervoor is omdat dit gewricht:

  • zwaar wordt belast;
  • veel wordt gebruikt;
  • veel kan bewegen.

De banden (ligamenten) van het basisgewricht zorgen voor stabiliteit. Als deze banden zwakker zijn, krijgt het gewricht te veel ruimte om te bewegen en dat kan zorgen voor slijtage.

Symptomen

Klachten die passen bij artrose in de duim zijn onder andere:

  • pijn;
  • krachtsverlies;
  • verstijving van het gewricht (een verminderde grijpfunctie en een verminderde pincetgreep);
  • zwellingen;
  • vervorming van het gewricht.

Onderzoeken

De arts stelt de diagnose op basis van uw klachten en lichamelijk onderzoek. Daarnaast kan er eventueel een röntgenfoto worden gemaakt. Met röntgenfoto’s van de hand is de diagnose eenvoudig te stellen.

Behandelingen

Artrose in het duimgewricht is goed te behandelen. De keuze van behandeling is afhankelijk van hoeveel klachten u heeft en wat u zelf graag wilt.

Er wordt niet meteen geopereerd; spalk- en handtherapie kunnen ook een oplossing zijn om de pijn te verlichten. Ook vermindert daarmee de belasting van het gewricht. Als deze behandeling niet helpt, kunnen we u opereren. Hierbij kunnen we uw gewricht vervangen (artroplastiek) of vastzetten (artrodese). Welke operatie voor u het beste is hangt af van verschillende zaken, zoals uw werk, leeftijd en klachten. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.