Artrose van de knie

Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Dit veroorzaakt pijn. Artrose komt ook in de knie voor. Het kan pijn geven die steeds aanwezig is bij beweging.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het ontstaan van knieartrose

Het kniegewricht bestaat uit drie botedelen: het dijbeen, het scheenbeen en de knieschijf. De uiteinden hiervan zijn bedekt met een laag kraakbeen, waardoor de knie soepel beweegt. Door ouderdom of beschadigingen in de knie, wordt het kraakbeen slechter. Het kraakbeen is dan dun of zelfs helemaal weg en ruw in plaats van glad. U heeft dan een versleten knie (gonarthrose).

Symptomen

Slijtage van het kniegewricht doet meestal pijn rond de knie, het bovenbeen en soms ook het onderbeen. Ook gaat het opstaan uit een stoel of uit bed minder makkelijk, omdat de knie stijver wordt (startstijfheid). Andere klachten zijn minder lang kunnen lopen en niet meer kunnen hurken of opkomen om te staan.

Onderzoeken

Voor het vaststellen van artrose is een röntgenfoto vaak voldoende.

Behandelingen

In het begin zijn de klachten vaak onder controle te krijgen met adviezen, pijnstillers en fysiotherapie. Als de klachten en de pijn erger worden zou u in aanmerking kunnen komen voor een operatie, zoals het plaatsen van een kunstgewricht (prothese). Omdat een kunstknie geen onbeperkte levensduur heeft, wordt de operatie bij jonge patiënten zo lang mogelijk uitgesteld.

Via keuzehulp.info kunt u informatie krijgen over de verschillende voor- en nadelen van alle behandelingen. U kunt deze keuzehulp gebruiken om het gesprek met uw arts voor te bereiden. Samen met de arts kijkt u naar welke behandeling het beste bij u past.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.