Astma bij kinderen

Astma is een longziekte die vaak voorkomt bij kinderen. Bij astma zijn de luchtwegen langdurig ontstoken, waardoor de slijmvliezen gaan irriteren en de luchtwegen zich vernauwen. Een kind met astma is daardoor vaak benauwd en heeft last van hoestbuien.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Astma komt het meest voor bij kinderen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen (allergenen). Denk aan rook, parfum, huisstofmijt, pollen, stuifmeel of schimmels. Het lichaam wil deze prikkelende stofjes uithoesten en wegwerken. Naast allergenen kunnen ook verkoudheid, inspanning en stress zorgen voor hoestbuien. Kinderen die veel in contact komen met prikkelende stoffen en regelmatig hoesten, krijgen geïrriteerde luchtwegen die daardoor kunnen gaan ontsteken.

Symptomen

Kinderen met astma hebben vaak een piepende ademhaling, moeten veel hoesten en zijn vaak benauwd. Ze kunnen een hoestbui krijgen als ze in contact komen met prikkelende stoffen of stoffen waar ze allergisch voor zijn. Bij ongeveer 60% van de kinderen verdwijnen de klachten en de astma na de kleutertijd. Astma komt vooral voor bij kinderen ouder dan 1 jaar. Baby's kunnen dezelfde symptomen hebben, zonder dat ze allergisch zijn; dit is dan vaak een bovenste luchtweginfectie.

Onderzoeken

De arts vraagt naar de klachten van uw kind en luistert naar de longen. Samen met de informatie uit het longfunctieonderzoek kan de arts bepalen of uw kind astma heeft. Het longfunctieonderzoek vindt plaats in De Kinderkliniek.

Behandelingen

Astma is nog niet te genezen. De klachten kunnen wel sterk verminderen door het vermijden van stoffen waar het kind allergisch voor is. Ook voldoende beweging en gezond eten kunnen de astma verminderen.

Een kind met astma krijgt meestal 2 soorten medicijnen.

  1. Ontstekingsremmers: medicijnen die de ontsteking verminderen om zo klachten te voorkomen.
  2. Luchtwegverwijders: medicijnen die de luchtwegen wijder maken, om klachten te verminderen.

Uw kind moet deze medicijnen inhaleren. De arts legt uit hoe dit werkt.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan bij de behandeling horen. De kinderfysiotherapeut van het Flevoziekenhuis helpt uw kind met het verbeteren van zijn/haar conditie. Daarnaast kan de kinderfysiotherapeut klinisch bij uw kind langskomen. De kinderfysiotherapeut helpt dan met bewegen en doet samen met uw kind ademhalingsoefeningen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met De Kinderkliniek via 036 763 00 30. Buiten kantoortijden is dit nummer doorgeschakeld naar het Flevoziekenhuis, waar u – alleen voor spoedgevallen – kunt vragen naar de dienstdoende kinderarts.