Auto-immuun hemolytische anemieen (AIHA)

Bij auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) maakt het afweersysteem van het lichaam ten onrechte antistoffen aan die de rode bloedcellen in het bloed vernietigen of zorgen dat de milt en lever de rode bloedcellen wegvangen. Hierdoor ontstaat bloedarmoede. AIHA kan snel opkomen en ernstige gevolgen hebben. De oorzaak is niet bekend; wel vergroten bepaalde ziekten, infecties en medicijnen de kans op deze aandoening.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bij sommige vormen van AIHA vernietigen de antilichamen bloedcellen bij hogere temperaturen. Dan zijn het warmte-antilichamen. Heel soms maakt het lichaam koude-antilichamen aan die bloedcellen vernietigen bij koude temperaturen.

Bepaalde medicijnen waaronder penicilline, kinine en sommige ontstekingsremmers kunnen hemolytische anemie veroorzaken. Zodra u stopt met deze medicijnen, stopt ook de afbraak van de rode bloedcellen.

Symptomen

Als u te weinig rode bloedcellen in uw bloed heeft, kunt u last krijgen van:

  • vermoeidheid;
  • kortademigheid;
  • zwakte;
  • bleekheid;
  • een gele kleur van de huid en het oogwit.

Behandelingen

Bij lichte klachten en geen slechte vooruitzichten, is behandeling vaak niet nodig. U blijft wel onder controle. Als er veel rode bloedcellen worden vernietigd, kunt u immuuntherapie, bloedtransfusie of een ijzerinfuus krijgen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16.