Auto-immuunziekten

Meerdere auto-immuunziekten kunnen effect hebben op het functioneren van de nieren. Bij een auto-immuunziekte gaat bij het opruimen van lichaamseigen cellen iets verkeerd waardoor het lichaam zichzelf als het ware aanvalt. Deze ziekten worden vastgesteld door specialisten zoals reumatologen, dermatologen, nefrologen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Onderzoeken

Het is belangrijk snel een diagnose te stellen en te starten met behandelen om erger te voorkomen. Dit vraagt veel extra bloedonderzoek, een nierbiopsie (om de nierfiltertjes onder de microscoop te onderzoeken) en start van behandelingen in heel korte tijd. Als de situatie ernstig is, kan het zijn dat u wordt opgenomen.

Behandelingen

Bij agressieve vormen van auto-immuunziekten is het onderdrukken van het afweersysteem het belangrijkst. Hierdoor valt het lichaam zichzelf minder hard aan. Door het remmen van de afweer bent u gevoeliger voor infecties en ook vallen infecties niet meteen op. U komt daarom onder strenge controle te staan.

Vooraf is weinig te zeggen over de prognose en verwachting. Dit hangt af van hoe goed de behandeling aanslaat. Na 1-2 weken kan uw arts u hierover meer vertellen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Nefrologie via 036 868 9230.