Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)

Baarmoederhalskanker is kanker van het slijmvlies van de baarmoederhals. Deze vorm van kanker wordt meestal op tijd ontdekt bij het bevolkingsonderzoek met het maken van een uitstrijkje. De behandeling van baarmoederhalskanker en de kans op genezing hangen af van het stadium van de baarmoederhalskanker.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 55 jaar. Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar in Nederland krijgen elke 5 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Symptomen

Baarmoederhalskanker geeft in het begin geen klachten en het ontstaat daarom vaak zonder dat u het merkt. De eerste klachten die u kunt opmerken zijn:

  • bloederige of bruinige afscheiding buiten de gewone menstruatie om;
  • bloedverlies tijdens of vlak na het vrijen;
  • bloedverlies na de overgang.

Deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Maar ze zijn altijd een reden om naar uw huisarts te gaan.

Onderzoeken

Als bij een uitstrijkje afwijkende cellen zijn gevonden, doet de gynaecoloog een gynaecologisch onderzoek en een colposcopie.

Bij de diagnose baarmoederhalskanker is vaak nog verder aanvullend onderzoek nodig om te kijken hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00 of het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.