Beknelde zenuw in de voorvoet (Morton's neuroom)

Een Morton's neuroom is een beknelde zenuw in de voorvoet. Deze zenuwen in de voorvoet zorgen voor het gevoel van de tenen. Zij lopen tussen de kopjes van de voorvoetbeentjes en kunnen daardoor geïrriteerd raken. De zenuw kan gezwollen zijn en daardoor nog meer bekneld raken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De klachten treden meestal op tijdens het lopen. Afhankelijk van de stand van de voorvoet, meestal een doorgezakte voorvoet, en het soort schoen, kunnen de klachten zomaar optreden.

Wanneer u aanhoudende pijn heeft in de voorzijde van uw voet, heeft u mogelijk last van een Morton-neuroom. Een Morton-neuroom komt vaak voor tussen de derde en vierde teen, meestal door irritatie, een aandoening of extra druk. Meestal is een Morton-neuroom van buiten niet te zien. U voelt een brandende pijn die vanuit de bal van de voet of voorvoet uitstraalt naar de tenen.

Symptomen

  • Aan de buitenkant is niets te zien aan de voet.
  • U krijgt branderige of schietende pijn in de voorvoet.
  • De pijn straalt uit naar de tenen.
  • De tenen kunnen doof, prikkelend of gevoelloos aanvoelen.

Onderzoeken

De arts doet een lichamelijk onderzoek. Hierbij kijkt de arts of er een zwelling tussen de middenvoetsbeentjes zit. De arts vraagt of u pijn voelt als hij drukt op de voet. De arts kijkt ook of er eelt op uw voet zit. Verder onderzoekt de arts of er aanwijzingen zijn voor andere problemen in de voet.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Ruime, comfortabele schoenen geven het bot in de voet de ruimte, waardoor de druk op de zenuw zal verminderen. Inzetstukjes of kussentjes in de schoenen helpen daarbij. Daarnaast kan de chirurg medicijnen voorschrijven. Meestal helpt dit de klachten verminderen.  

Als deze behandelingen niet helpen kan uw arts u een operatie adviseren, waarbij een deel van de zenuw of een deel van de laag om de zenuw verwijderd wordt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.