Blaaskanker

Bij blaaskanker zitten er 1 of meer kwaadaardige gezwellen in de blaas. Meestal ontstaat blaaskanker uit het slijmvlies (urotheel) van de blaas. Deze vorm van blaaskanker heet urotheelcelcarcinoom en kunnen leiden tot spierinvasieve tumoren. Soms komen ook andere vormen van blaaskanker voor die oppervlakkiger blijven. Het verloop en de behandeling van beide vormen van blaaskanker verschillen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Blaaskanker kan meerdere klachten of symptomen opleveren. De klachten hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen en in het beginstadium zijn er vrijwel geen klachten. Dat maakt het moeilijk blaaskanker in een vroeg stadium vast te stellen. Symptomen die bij blaaskanker kunnen voorkomen zijn:

  • bloed in de urine (meestal zonder pijn);
  • pijn bij plassen die niet is te verklaren door een blaasontsteking;
  • vaak moeten plassen.

Onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken om blaaskanker vast te stellen.

Behandelingen

Als u blaaskanker heeft, bespreekt de uroloog met u welke behandelingen mogelijk zijn. Dit is afhankelijk van de soort blaaskanker en de fase waarin de kanker zich bevindt.

Blaasverwijdering (cystectomie)

Als de tumor dieper in de blaaswand doorgroeit en er geen aanwijzing is voor uitzaaiingen, kunt u mogelijk een uitgebreide operatie krijgen. Hierbij wordt de blaas volledig verwijderd en wordt met een deel van de darm een urinestoma of nieuwe blaas gemaakt. Meestal gebeurt deze operatie met hulp van een robot. Voor deze operatie moet u in goede conditie zijn. Als u voor deze operatie in aanmerking komt, verwijst uw uroloog u door naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Uw uroloog bespreekt met u de verschillende opties.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18 of het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.