Blindedarmontsteking (appendicitis)

Bij een blindedarmontsteking is niet de blindedarm, maar het wormvormig aanhangsel (appendix) ontstoken. De blindedarm zit meestal rechtsonder in de buik bij de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. Een blindedarmontsteking ontstaat vaak plotseling. De oorzaak is niet precies duidelijk, maar een afsluiting van de blinde darm zou een ontsteking kunnen veroorzaken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Een blindedarmontsteking begint meestal met een plotselinge, heftige pijn in de buurt van de navel wat uitbreidt naar rechtsonder in de buik. Omdat de blinde darm kan verplaatsen in de buik, kunt u het ook op een andere plek in uw buik voelen. Vaak heeft u pijn bij hoesten, lachen en het aanraken én loslaten van de buik. U krijgt bijna altijd koorts en voelt zich ziek. Soms kunt u voorafgaand aan de blindedarmontsteking minder eetlust hebben, misselijk zijn of moeten overgeven.

Onderzoeken

Om blindedarmontsteking vast te stellen doet de arts een lichamelijk onderzoek van de buik en een laboratoriumonderzoek van urine en bloed. Een echografie kan de blindedarm en eventueel andere organen zichtbaar maken. Als de blindedarm met een echo niet duidelijk te zien is, krijgt u meestal een CT-scan.

Behandelingen

Een ontstoken blindedarm wordt verwijderd met een operatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01