Bloed in urine

Bloed in de urine kan komen door een aandoening aan de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis of de prostaat). De oorzaak kan onschuldig zijn (bijvoorbeeld een blaasontsteking) of ernstiger (zoals kanker). De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over de oorzaak. De urine kan ook rozerood verkleuren door voedingsmiddelen (bijvoorbeeld rode bietjes) of medicijnen. Soms is bloed in de urine niet te zien.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De meest voorkomende oorzaken van bloed in de urine zijn:

Medicijnen zorgen niet voor bloedingen, maar sommige (bloedverdunnende) medicijnen kunnen wel zorgen dat een bestaande bloeding verergert.

Onderzoeken

Verschillende onderzoeken kunnen meer duidelijkheid geven over de oorzaak van het bloedverlies.

Er zijn verschillende soorten urineonderzoek. Er zijn speciale stripjes om te onderzoeken of er bloed in de urine zit. Een urine-sediment kijkt naar de cellen in de urine, waaronder de rode bloedcellen. Door urine ‘op kweek’ te zetten, kunnen bacteriën die een infectie veroorzaken zichtbaar worden gemaakt. Een urine-cytologie kijkt of er sprake is van kanker.

U kunt een echo of CT-scan krijgen van de nieren die duidelijkheid kan geven over de oorzaak van de bloed in de urine. De beste manier om afwijkingen in de urineblaas aan te tonen, is door het kijken in de blaas met een cystoscopie.

Behandelingen

Als de oorzaak is gevonden, bespreekt de uroloog met u de mogelijke behandelingen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Urologie via 036 868 87 18.