Bloedarmoede (anemie)

Bij bloedarmoede bevat het bloed te weinig rode bloedcellen of hemoglobine (Hb). Hemoglobine is een eiwit in de rode bloedcellen wat zuurstof door het lichaam vervoert en ijzer vasthoudt. Bloedarmoede kan komen door bloedverlies, onvoldoende aanmaak van rode bloedcellen of doordat het lichaam teveel rode bloedcellen afbreekt.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bloedverlies

Bij een ernstig ongeval, operatie of bevalling kunt u acuut bloedverlies krijgen. Chronisch bloedverlies komt voor bij vaatafwijkingen, ontstekingen of tumoren in het maag-darmkanaal of urinewegen en bij hevige menstruaties. Het lichaam kan niet (snel genoeg) voldoende rode bloedcellen aanmaken om het bloedverlies weer aan te vullen.  

Voeding

Voor het aanmaken van rode bloedcellen moet er voldoende ijzer, foliumzuur en vitamine B12 in uw voeding zitten. Als uw voeding te weinig van deze voedingsstoffen bevat, kunt u ook bloedarmoede krijgen.

Beenmerg afwijkingen

Het beenmerg speelt een belangrijke rol in het aanmaken van (rode) bloedcellen. Als uw lichaam door bijvoorbeeld sommige kankersoorten te weinig beenmerg aanmaakt of als het beenmerg is aangetast, kan dit leiden tot bloedarmoede. Dit komt voor bij leukemie, MDS, lymfeklierkanker, myeloproliferatieve aandoeningen (ziekten waarbij het beenmerg teveel rode bloedcellen, witte bloedcellen of bloedplaatjes aanmaakt) of de ziekte van Kahler.

Hemolytische anemie

Een zeldzame vorm van bloedarmoede is hemolytische anemie. Hierbij vernietigt het lichaam zelf onterecht de eigen rode bloedcellen.

Onderzoeken

Bloedonderzoek kan bloedarmoede aantonen. Omdat bloedarmoede soms komt door een ziekte, is het belangrijk de oorzaak verder te onderzoeken.

Afhankelijk van het type bloedarmoede krijgt u onderzoeken om de oorzaak vast te stellen.

Behandelingen

Of behandeling van bloedarmoede nodig is, ligt aan de oorzaak, de vorm en hoe ernstig het is. Door de hoeveelheid rode bloedcellen of het hemoglobine gehalte te verhogen, kan het bloed meer zuurstof vervoeren. Als de oorzaak bekend is, kan de onderliggende aandoening worden behandeld.

U kunt een bloedtransfusie krijgen of met medicijnen worden behandeld. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16