Bloedneus

Een neusbloeding is een vervelende aandoening. Meestal bloedt er een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies, met veel bloedverlies als gevolg. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Bij kinderen en jonge volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór aan het neustussenschot. Bij ouderen bloedt er ook wel eens een bloedvaatje achter/boven in de neus, zodat er vooral bloed achter in de keel loopt (en bijna niets voor uit de neus). De meeste neusbloedingen (meer dan 75%) ontstaan zonder duidelijke oorzaak. In 25% van de gevallen zijn er één of meerdere oorzaken aan te wijzen.

Oorzaken

De lucht die door de neus stroomt, droogt het neusslijmvlies uit en veroorzaakt irritatie, waardoor er korsten ontstaan. Als deze korsten losraken kan het onderliggende slijmvlies beschadigen en gaan bloeden. Dit kan gebeuren doordat eraan wordt gekrabd, gepeuterd of doordat de neus hard wordt gesnoten. Verkoudheden veroorzaken ook uitdroging en ontsteking van het neusslijmvlies. ‘s Winters zijn veel mensen verkouden en komen neusbloedingen vaker voor.

Ook kunnen neusbloedingen worden veroorzaakt door een neustrauma door een ongeval, slag of stoot. Ook beschadiging van het neusslijmvlies door bijvoorbeeld neusspray, een verhoogde bloeddruk, het gebruik van bloedverdunners zoals aspirine, sintrom, plavix en persantin en chemische stoffen die het neusslijmvlies irriteren kunnen zorgen voor een bloedneus. Een enkele keer komen de neusbloedingen door een misvorming binnen in de neus zoals een gat in het neustussenschot.

Naar de KNO-arts

Wanneer u regelmatig en/of zeer heftige neusbloedingen heeft, wordt u doorverwezen naar een KNO-arts.

Symptomen

  • Bloed dat uit de neus stroomt.

Onderzoeken

De KNO-arts zal eerst proberen het gemakkelijk bloedende, oppervlakkig liggende bloedvaatje te vinden. Naar aanleiding van dit onderzoek dat pijnloos verloopt, wordt besloten hoe het bloedende vaatje het beste kan worden behandeld. Deze behandeling kan soms even pijnlijk zijn. De neus wordt eerst goed schoongemaakt, waarna het slijmvlies van de neus wordt afgeslonken en verdoofd. Hierdoor wordt de neusholte gevoelloos en droog.

Behandelingen

Wat kunt u zelf doen?

Meestal is een neusbloeding niet erg en gaat het vanzelf of met wat hulp over.

  • Blijf rustig. Hiermee voorkomt u dat de bloeddruk hoog oploopt en de bloeding niet stopt.
  • De neus goed leegsnuiten en/of ophalen en het stolsel uitspugen.
  • Met duim en wijsvinger de neusvleugels tegen het neustussenschot aan dichtdrukken. Dus niet tegen het neusbot drukken!
  • Veel bloedingen - vooral bij kinderen - ontstaan vooraan in de neus. Stevig dichtknijpen heeft daarom zeker zin. Houd dit vijf minuten vol.
  • Rustig rechtop blijven zitten. Dus niet achterover leunen (het bloed loopt dan in de keel) of voorover leunen.
  • Nooit meerdere kleine watjes in de neus proppen (één grote wat met enkele neusdruppels Xylomethazoline is wel zinvol).
  • Door afkoeling knijpen de bloedvaatjes dicht. Dit kan door te zuigen op ijsblokjes, een ijszak op het hoofd of op de neus te plaatsen of met een ijskraag in de nek.
  • Neusspray (Otrivin=Xylomethazoline of Nasivin) is een goed middel tegen neusbloedingen, omdat de bloedvaten hierdoor sterk samenknijpen. Twee à drie pufjes in beide neusgaten.

Door deze handelingen ontstaat er een bloedstolsel waardoor de bloeding stopt. Na een neusbloeding ontstaan vaak opnieuw bloedingen omdat er in de neus korstjes ontstaan die los gaan. Daarom helpt het om neuszalf of vaseline in de neus aan te brengen.

Neuszalf

Om de korstvorming (met of zonder behandeling) voorzichtig tegen te gaan en de genezing van de neus te bevorderen, krijgt u vaak van de KNO-arts voor een paar weken neuszalf voorgeschreven. Soms adviseert de KNO-arts om de neus schoon te maken en korstvorming tegen te gaan door deze te spoelen met een keukenzoutoplossing. Dit kunt u zelf maken door een afgestreken theelepeltje keukenzout op te lossen in een glas (2dl) met afgekoeld gekookt water.

Behandelingen

De arts kan het bloedend vaatje dichtetsen, dichtbranden met een klein ‘soldeerboutje’ of een tampon in de neus brengen. Bij een hevige bloeding achter in de neus, kan het zijn dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.