Borstkanker bij mannen

Borstkanker komt bij mannen niet vaak voor. Van alle borstkankerpatiënten is 1 op de 150 man. Mannen hebben maar weinig klierweefsel in de borst. Daarom ontstaat borstkanker bij mannen bijna altijd in de melkgangen achter de tepel. De meeste mannen krijgt de vorm die zich ook verspreid buiten de borst.

Meer over

Mammapoli

De Mammapoli van het Flevoziekenhuis onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met borstkanker. De polikliniek is een samenwerking tussen deskundige medisch specialisten van verschillende afdelingen. Het team bestaat onder andere uit chirurgen, radiologen, pathologen, oncologen, plastisch chirurgen, verpleegkundig specialisten, mammacareverpleegkundigen, radiotherapeuten en een revalidatiearts. Zij hebben zich allemaal gespecialiseerd in borstkankerzorg en werken daarin samen als één team. Ook werken zij nauw samen met het Amsterdam UMC. U komt terecht op de Mammapoli als u goedaardige afwijkingen in de borst, borstvorming bij de man of borstkanker heeft. Met een verwijzing van de huisarts kunt u binnen twee dagen bij ons terecht.

Symptomen

Borstkanker wordt bij mannen bijna altijd pas laat ontdekt als er al duidelijke symptomen zijn, omdat niet altijd direct gedacht wordt aan borstkanker. De tumor is dan al groter en vaker uitgezaaid naar lymfeklieren in de oksel of andere plekken in het lichaam. Hierdoor is de prognose voor mannen meestal slechter.

Sommige veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje. Dit is een verdikking die vaster aanvoelt dan het weefsel eromheen. Meestal doen knobbeltjes geen pijn. Borstkanker bij mannen kan op alle plaatsen in de borst ontstaan, maar zit meestal in de buurt van de tepel. Bij mannen is een knobbeltje dus meestal te voelen naast of achter de tepel of de tepelhof rondom de tepel.

Andere klachten die kunnen wijzen op borstkanker:

  • deukjes of kuiltjes in de huid;
  • een wondje van de huid dat niet geneest;
  • verandering van de tepel of tepelhof: bijvoorbeeld intrekking, zwelling, roodheid, huidvervelling, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt;
  • afscheiding uit de tepel, zoals bruin of bloederig vocht;
  • een borst die warm aanvoelt en rood is;
  • een verdikte huid waar putjes in zitten (de huid van de borst ziet er dan uit als een sinaasappelschil).

Onderzoeken

De onderzoeken zijn hetzelfde als bij vrouwen met mogelijk borstkanker. Als u van de huisarts een doorverwijzing heeft gekregen, kunt u bij ons terecht voor onderzoek. Omdat iedere situatie anders is en iedere patiënt uniek, krijgt u de onderzoeken die in uw situatie nodig zijn. De eerste stap is een bezoek aan de afdeling Radiologie. Op de afdeling Radiologie krijgt u 1 of meerdere borstonderzoeken. Vaak wordt eerst een mammografie en echografie gedaan. Hiermee kunnen op een snelle en betrouwbare manier afwijkingen in de borst worden herkend. Het kan nodig zijn om een bepaald deel van de borst preciezer te onderzoeken met een tomosynthese of biopsie. Soms is verder onderzoek nodig met bijvoorbeeld een MRI of een PET-scan om de diagnose te kunnen stellen.

Behandelingen

Net als bij vrouwen zijn er verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van uw situatie. Omdat mannen minder borstweefsel hebben, is een borstsparende operatie bijna nooit mogelijk.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.