Borstvorming bij de man (Gynaecomastie)

Alle jongens hebben bij de geboorte kleine klierschijfjes achter de tepel, die meestal in de kindertijd verdwijnen. Soms zwellen in de puberteit de borstklieren aan 1 of 2 kanten op. Meestal is dit tijdelijk, maar het kan ook een paar jaar aanhouden. Bij baby’s en in de puberteit is deze borstvorming een normale lichamelijke reactie. Vanaf middelbare leeftijd kunnen de borstklieren weer gaan opzwellen. Dit kan ook andere oorzaken hebben.

Meer over

Vaak is de oorzaak voor borstvorming bij mannen op middelbare leeftijd niet duidelijk. Het kan komen door:

  • bepaalde medicijnen;
  • stofwisselingsveranderingen bij een lever- of nierziekte;
  • een verandering in de productie van hormonen doordat de zaadballen te weinig hormonen aanmaken of door stress;
  • het slikken van hormonen;
  • hormoonproducerende gezwellen aan de zaadballen of de luchtwegen;
  • borstkanker.

Mammapoli

De Mammapoli van het Flevoziekenhuis onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met borstkanker. De polikliniek is een samenwerking tussen deskundige medisch specialisten van verschillende afdelingen. Het team bestaat onder andere uit chirurgen, radiologen, pathologen, oncologen, plastisch chirurgen, verpleegkundig specialisten, mammacareverpleegkundigen, radiotherapeuten en een revalidatiearts. Zij hebben zich allemaal gespecialiseerd in borstkankerzorg en werken daarin samen als één team. Ook werken zij nauw samen met het Amsterdam UMC. U komt terecht op de Mammapoli als u goedaardige afwijkingen in de borst, borstvorming bij de man of borstkanker heeft. Met een verwijzing van de huisarts kunt u binnen twee dagen bij ons terecht.

Symptomen

Opgezwollen borstklieren.

Onderzoeken

Bij borstvorming bij baby's en in de puberteit doet de arts meestal alleen een lichamelijk onderzoek.

Als aanvullend onderzoek kunt u een bloedonderzoek krijgen, een echografie van de borstklier of zaadballen en soms maakt de arts een röntgenfoto van de borstklier. Als de arts een kwaadaardige aandoening vermoed, kunt u een celonderzoek krijgen van uw borstweefsel (punctie).

Behandelingen

  • Borstvorming verdwijnt meestal vanzelf. Behandeling gebeurt meestal pas na een aantal maanden.
  • Als medicijnen de oorzaak zijn, kunt u kijken of u hiermee kunt stoppen of een vervangend medicijn kunt gebruiken.
  • Soms is een plastische operatie gewenst door de plastisch chirurg.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01 of de afdeling Plastische chirurgie via 036 868 8843. U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.