Botbreuk (fractuur)

Botbreuken komen veel voor. Een botbreuk is niet alleen het breken van een bot. Het kan ook scheuren of splinteren van een bot of een open botbreuk zijn.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De meeste botbreuken ontstaan bij ongelukken, valpartijen en tijdens het sporten. Bij een botbreuk doet het gebied rondom de breuk pijn. Ook is de plek rond de breuk dik (zwelling). Deze zwelling wordt veroorzaakt door een bloeduitstorting rond de breuk. Vaak is het moeilijk om het lichaamsdeel dat gebroken is te bewegen. Soms is meteen duidelijk te zien dat een bot gebroken is, doordat bijvoorbeeld het been of de voet heel anders staat.

Symptomen

Symptomen die horen bij een botbreuk zijn:

  • pijn;
  • zwelling;
  • rode huid;
  • krakend geluid.

Onderzoeken

De arts doet eerst lichamelijk onderzoek. Als de arts vermoedt dat u een botbreuk heeft, laat hij op de afdeling Radiologie een röntgenfoto maken. Op een röntgenfoto is ook te zien hoe het bot is gebroken en hoe ernstig het is. 

Behandelingen

Als u een botbreuk heeft, krijgt u meestal gips. Soms wordt een botbreuk geopereerd. De chirurg zet de gebroken botten dan weer aan elkaar vast met een plaat en/of schroeven of pennen. Het is ook mogelijk een botbreuk te behandelen met een tractie. Dan wordt er aan de botstukken ‘getrokken’ (bijvoorbeeld met gewichtjes) om ze op de goede plaats te zetten en te houden.

Sommige botbreuken hoeft de arts niet te behandelen. Bijvoorbeeld bij een gebroken rib of sleutelbeen. De breuk geneest dan vanzelf als u voldoende rust neemt.

Daarnaast kan een fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis u helpen bij uw herstel. De fysiotherapeut ondersteunt en begeleidt u tijdens uw opname of na uw vertrek uit het Flevoziekenhuis.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.