Brandend maagzuur (reflux) en/of middenrifbreuk

Brandend maagzuur is het te vaak terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm, ook wel reflux genoemd. De slokdarm kan niet goed tegen het agressieve maagzuur en raakt geïrriteerd en kan gaan ontsteken. Ernstige refluxklachten kunnen ontstaan door een middenrifbreuk. Een middenrifbreuk is een te wijde opening in het middenrif.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Normaal stroomt er dagelijks regelmatig zure maaginhoud omhoog de slokdarm in. Meestal gebeurt dit tijdens het ontluchten van de maag zodat de maag niet te veel druk krijgt. Met brandend maagzuur stroomt het maagzuur vaker dan gemiddeld omhoog de slokdarm in. 

Bij mensen met een middenrifbreuk sluit het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag soms niet goed. Dat komt doordat de maag door de wijde opening in het middenrif (gedeeltelijk) in de borstholte kan komen te liggen. Hierdoor kan maaginhoud gemakkelijk omhoog de slokdarm in stromen.

Symptomen

  • Een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag. De pijn kan uitstralen naar de hals, de rug en tussen de schouderbladen.
  • Een geïrriteerde keel en hoestklachten.
  • Zure oprispingen, waarbij een beetje maaginhoud terugvloeit tot in de mondholte.
  • Het gevoel alsof er steeds een brok in de keel zit. Dit wordt ook wel ‘globusgevoel’ genoemd.
  • Slikklachten.
  • Heesheid.
  • Slecht gebit.

Onderzoeken

Vaak stelt de huisarts de diagnose brandend maagzuur op basis van uw klachten en een lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek nodig. 

Behandelingen

Er zijn manieren waarop u brandend maagzuur kunt verminderen. Onder andere gezond en vezelrijk eten en voldoende drinken dragen bij, terwijl bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen verergeren. Een diëtist kan u helpen bij een gezonde eetstijl. Als u vooral ’s nachts last heeft van brandend maagzuur kan het helpen uw hoofdeinde van het bed te verhogen en niet met een volle maag te gaan slapen. Vaak is het nodig om voor korte of langere tijd medicijnen te gebruiken om de maaginhoud minder zuur te maken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.