Brandwonden

Een brandwond is een gedeeltelijke of een volledige beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit boven een bepaalde temperatuur. Hoe erg een brandwond is, is afhankelijk van allerlei factoren. Zoals de grootte, diepte, plaats van de brandwond, leeftijd en bijkomende letsels.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het lichaam kan de opperhuid (buitenste laagje) wel herstellen, maar de lederhuid (middelste laagje) niet. Bij brandwonden wordt gesproken over verschillende graden. 

Symptomen

Eerstegraads verbranding

Bij een eerstegraads verbranding is de (opper)huid van rood/roze van kleur veranderd. De verbranding is droog, kan pijnlijk zijn en is soms wat opgezwollen. Een eerstegraads verbranding is te vergelijken met een ontstekingsreactie. Na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.

Tweedegraads brandwond

Het kan gaan om een oppervlakkige tweedegraads brandwond en een diep-tweedegraads brandwond. Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is rood, nat, pijnlijk en er is sprake van blaren. Blaren kunnen zelfs na uren ontstaan.

Diep-tweedegraads brandwond

Bij een diep-tweedegraads brandwond is de warmte langer kunnen doordringen in de huid, waardoor de lederhuid meer aangetast is. Bij een diep-tweedegraads brandwond is er een wond die roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk is. Er kunnen open en/of dichte blaren op de plek zitten.

Derdegraads brandswond

Bij een derdegraads brandwond zijn zowel de opperhuid als de lederhuid volledig beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel. Een derdegraads brandwond is wit, beige/bruin of zwart, droog en leerachtig en de wond doet bijna geen pijn, omdat de zenuwen zijn aangetast. Wel zit er vaak een pijnlijke tweedegraads wond omheen.

Onderzoeken

De arts kan door naar de huid te kijken, bepalen hoe erg de brandwond is.

Behandelingen

Afhankelijk van uw wond, de oorzaak en de klachten bespreekt de arts met u welke behandeling voor u het beste is. Er zijn veel verschillende wondzorgproducten (verbanden) met ieder zijn specifieke kenmerken.

Bij ernstige brandwonden wordt u overgebracht naar een brandwondencentra.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Wond expertisecentrum via e-mail: wondzorg@flevoziekenhuis.nl.