Buikwandbreuk door littekenbreuk

Bij een littekenbreuk is na een operatie een zwakke plek ontstaan door een litteken op de buikwand, waardoor de buikinhoud kan uitpuilen. Dit kan een kleine of grote breuk zijn. De klachten van een littekenbreuk hangen af van hoe groot de breuk is.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een buikwandbreuk kan komen door een litteken, navelbreuk of liesbreuk. Een buikwandbreuk is een uitstulping door een zwakke plek (breukpoort) in het buikvlies dat de buikorganen beschermt. Het uitgestulpte deel van het buikvlies heet de breukzak, soms zit hier een deel van de buikinhoud in. Vooral bij hoesten, persen of andere druk in de buik kan er meer buikinhoud naar buiten komen in de breukzak. De buikwandbreuk wordt dan groter. Als de breukpoort klein is, kan buikinhoud klem raken.

Symptomen

  • Zwelling in de lies (uitstulping).
  • Pijn in de lies.
  • Buikinhoud komt naar buiten via de breukpoort. Dit is meestal vetweefsel, maar kan bij grotere breuken ook uit een deel van de darmen bestaan.
  • Als buikinhoud klem komt te zitten in de breukpoort kan dit pijn doen (klemming).
  • Bij een grote breuk kunt u rugklachten krijgen als buikinhoud sterk uitpuilt.

Onderzoeken

De arts stelt de diagnose door te voelen aan uw buik.

Behandelingen

Als u geen klachten heeft, is geen behandeling nodig. Vaak helpt het dragen van een corset.

Als u wel klachten heeft, is een operatie nodig. De arts brengt met een kijkoperatie of een open buikoperatie de uitstulping weer binnen het buikvlies. Een kunststof matje verstevigt daarna de zwakke plek rondom het litteken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01