Buikwandbreuk door navelbreuk

Een navelbreuk is een buikwandbreuk en kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan. Een aangeboren navelbreuk is niet ernstig en herstelt meestal vanzelf voor het kind 3 is. Omdat de navel de dunste laag van de buikwand is, kan op latere leeftijd een navelbreuk ontstaan bij overgewicht, zwangerschap of zwaar lichamelijk werk.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een buikwandbreuk kan komen door een litteken, navelbreuk of liesbreuk. Een buikwandbreuk is een uitstulping door een zwakke plek (breukpoort) in het buikvlies dat de buikorganen beschermt. Het uitgestulpte deel van het buikvlies heet de breukzak, soms zit hier een deel van de buikinhoud in. Vooral bij hoesten, persen of andere druk in de buik kan er meer buikinhoud naar buiten komen in de breukzak. De buikwandbreuk wordt dan groter. Als de breukpoort klein is, kan buikinhoud klem raken.

Symptomen

  • Zwelling in de navel (uitstulping).
  • Pijn aan de navel.
  • Buikinhoud komt naar buiten via de breukpoort. Dit is meestal vetweefsel, maar kan bij grotere breuken ook uit een deel van de darmen bestaan.
  • Als buikinhoud klem komt te zitten in de breukpoort kan dit pijn doen. Beklemming komt bij kinderen meestal niet voor.
  • Bij een grote breuk kunt u rugklachten krijgen als buikinhoud sterk uitpuilt.

Onderzoeken

De arts stelt de diagnose door aan de buik te voelen.

Behandelingen

Als een aangeboren navelbreuk na 3 jaar niet vanzelf is hersteld en zorgt voor pijn of regelmatige beklemming is een operatie mogelijk. Bij meisjes is een operatie ook verstandig omdat een navelbreuk anders later problemen kan geven bij een eventuele zwangerschap.

Een kleine navelbreuk is in dagbehandeling te sluiten met een kunststof matje bij de breukpoort. Bij een grotere navelbreuk wordt u opgenomen. Tijdens de operatie verstevigt de arts de buikwand met kunststofmateriaal. Soms krijgt u een tijdelijk een wonddrain.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.