Carpaal tunnel syndroom (CTS)

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een verzameling van klachten door een beknelling van de middelste armzenuw in het verlengde van de carpale tunnel. De carpale tunnel is een kanaal van polsbotjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen en de zenuw van de duim en vingers. Deze nauwe tunnel is heel gevoelig voor druk. Klachten kunnen ontstaan door reuma, overbelasting of door hormonale veranderingen door zwangerschap, de overgang of een niet goed werkende schildklier.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

  • Gedeeltelijke uitval van zenuwen in uw hand.
  • Tintelend gevoel in uw handpalm en vingers.
  • Tintelingen kunnen uitstralen via uw onderarm en elleboog tot in de schouder.
  • Krachtverlies.
  • Klachten treden vooral 's nachts op.

Onderzoeken

Om carpaal tunnel syndroom vast te stellen vraagt de arts naar uw klachten en doet een lichamelijk onderzoek. Om de diagnose te bevestigen wordt een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG) gedaan. Dit onderzoek wordt door een neuroloog gedaan. Nadat het onderzoek is uitgevoerd wordt u terug verwezen naar orthopedie. 

Behandelingen

Uw arts kijkt naar een passende behandeling voor uw situatie. Soms is de combinatie van rust en een polsspalk en pijnstillers voldoende. Soms kan een injectie met corticosteroïden de klachten verlichten. Als dit niet helpt, kan een operatie uitkomst bieden. 

Daarnaast kan een fysiotherapeut van het Flevoziekenhuis u helpen bij uw herstel. Als fysiotherapie niet helpt kan de arts mogelijk een operatie voorstellen. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Orthopedie via 036 868 8805, de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01, de afdeling Plastische chirurgie via 036 868 8843 of de afdeling Neurologie via 036 868 87 20. U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.