Chalazion

Een chalazion is een verstopte talgklier aan de binnenkant van het ooglid. Het wordt ook wel een gerstekorrel genoemd. Het bultje zelf doet geen pijn.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Het verstopte tagkliertje veroorzaakt een zwelling van het ooglid. Deze zwelling kan net boven of onder de rand van het ooglid zitten. De zwelling kan pijn doen, maar dit hoeft niet. Een chalazion komt zowel bij kinderen als volwassenen voor.

Symptomen

  • Een gevoelige zwelling net boven of onder de rand van het ooglid;
  • het ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken;
  • een 'zandkorrel'-gevoel geven.

Onderzoeken

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet het vooronderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de oogdruk wordt gemeten. Daarna krijgt u druppels in de ogen waardoor de pupillen verwijd worden. U gaat hierdoor slechter zien en mag niet zelf autorijden. Deze druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Hierna gaat de oogarts uw oog onderzoeken met de spleetlamp en een speciale lens. Hiermee wordt uw hele oog, inclusief het netvlies, onderzocht. De oogarts kan met behulp van deze lamp vaststellen of u een verstopte talgklier heeft.

Behandelingen

Een chalazion kan geen kwaad en hoeft op zich niet behandeld te worden. Meestal verdwijnt het binnen een paar weken vanzelf. Gebeurt dit niet? Dan kunt u een beginnend chalazion het beste behandelen met warme kompressen.

Een ontsteking kan met antibiotische en eventueel corticosteroïd oogdruppels behandeld worden. Een arts kan de chalazion operatief verwijderden als dit nodig is. Het ooglid wordt dan door middel van een prik verdoofd. Kinderen krijgen meestal een roesje. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.