Chirurgische en traumatische wonden

Een chirurgische wond is een steriele wond die de chirurg heeft gemaakt om te kunnen opereren. Traumatische wonden zijn wonden die ontstaan zijn door geweld van buitenaf zoals door wrijving of wonden die zijn aangebracht met een stomp of scherp voorwerp. De meeste wonden genezen snel en zonder problemen. Maar soms ontstaat er een wondontsteking, waardoor de wond weer open gaat.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Er zijn 2 soorten chirurgische wonden: primair en secundair genezende wonden. Een primair genezende wond is een gesloten wond. Hierbij kan het gaan om gesloten niet-lekkende wonden en gesloten lekkende wonden. Een secundair genezende chirurgische wond is een open wond: de wondranden staan open en het wondbed is zichtbaar. 

Onderzoeken

Er vindt lichamelijk onderzoek plaats. Soms is het niet direct duidelijk of de wond ontstoken is. Dan kan de arts besluiten om een wondkweek af te nemen.

Behandelingen

Wondbehandeling

Afhankelijk van uw wond, uw klachten en wensen wordt samen met u besproken welke behandeling voor u het beste is. Er zijn veel verschillende wondzorgproducten (verbanden) met ieder zijn specifieke kenmerken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het Wond expertisecentrum via e-mail: wondzorg@flevoziekenhuis.nl.