Chronische alvleesklierontsteking (pancreatitis)

Een chronische alvleesklierontsteking (pancreatitis) is een langdurige of steeds terugkerende ontsteking van de alvleesklier. De alvleesklier maakt enzymen aan, die in de dunne darm helpen bij de spijsvertering. Als deze enzymen in de alvleesklier actief worden, in plaats van in de dunne darm, kan de alvleesklier gaan ontsteken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Meestal is de ontsteking van de alvleesklier tijdelijk. Dit is een acute alvleesklierontsteking. Bij een chronische alvleesklierontsteking is de alvleesklier langdurig ontstoken of komt de ontsteking steeds weer terug. Hierdoor ontstaat uiteindelijk blijvende schade aan de alvleesklier, waardoor de alvleesklier minder goed kan gaan functioneren. 

Symptomen

Op welk moment er klachten ontstaan verschilt per persoon. Meestal krijgt iemand eerst pijn en ontstaan later spijsverteringsproblemen, zoals vettige ontlasting, of suikerziekte. Bij een chronische alvleesklierontsteking worden perioden met veel klachten vaak afgewisseld door perioden met weinig klachten.

De meest voorkomende klachten en symptomen zijn:

  • Buikpijn, met uitstralingen naar de rug, de zij en de schouders. De pijn kan steeds aanwezig zijn.
  • Vettige diarree en een tekort aan vitamines.
  • Gewichtsverlies en ondervoeding.
  • Geelzucht: het oogwit en de huid kleuren dan geel.
  • Psychische en sociale problemen.
  • (Meer kans op) hart- en vaatziekten en botontkalking, door een tekort aan bepaalde stoffen.

Onderzoeken

Meestal is een combinatie van onderzoeken nodig om de diagnose te kunnen stellen.

Behandelingen

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16.