Cystenieren

Bij cystenieren ontstaan vochtblaasjes (cysten) op de nieren en vaak ook op de lever. Het is de meest voorkomende erfelijke nieraandoening. De cysten ontstaan in de afvoerkanaaltjes van de nierfilters. Als de cysten groeien in omvang en aantal kunnen deze gezond nierweefsel wegdrukken waardoor nierfalen ontstaan. De ernst en het ziekteverloop verschilt sterk tussen patiënten. Vaak werken de nieren nog lang goed tot redelijk door.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Cystenieren geven:

  • een hoge bloeddruk;
  • pijn in de rug en buik;
  • nierstenen;
  • eiwitten in de urine;
  • bruinige kleur van urine.

Onderzoeken

Een vooronderzoek van bloed en urine geeft een goed beeld van het nierfunctieverlies. Een CT-scan onderzoek kan vastleggen hoe groot de nieren en cysten zijn. Bij twijfel over de diagnose kan via de Klinische Genetica in het Amsterdam UMC erfelijkheidsonderzoek worden aangevraagd.

Behandelingen

Bij cystenieren zijn forse zoutbeperking, een goede bloeddrukinstelling, afvallen, veel bewegen en niet roken belangrijk. De afdeling Diëtetiek geeft advies en begeleiding bij het juiste dieet.

Soms is een behandeling met Tolvaptan mogelijk. Dit medicijn remt de groei van cysten en beschermt daarmee de nierfunctie.

Als de nieren niet meer werken, gaat u naar het Dialyse Centrum voor nierdialyse of een eventuele niertransplantatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Nefrologie via 036 868 9230.