Diabetes mellitus type 1

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een ziekte waarbij er te veel suiker (glucose) in het bloed zit. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel te hoog is. 

De alvleesklier zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Bij mensen met diabetes mellitus type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Hierdoor kan het glucosegehalte in het bloed niet goed in evenwicht worden gehouden. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Diabetes mellitus type 1 komt vaak op jonge leeftijd al voor. Het lichaam maakt zelf geen insuline meer aan. Het afweersysteem van het lichaam maakt de cellen die insuline aanmaken kapot. Hierdoor kunnen de cellen hun werk niet meer doen en wordt er geen insuline meer aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. 

Als de bloedsuikerspiegel te hoog is krijgt u dorst en gaat u vaak veel drinken en plassen. Als de bloedsuikerspiegel een langere tijd te hoog kan er schade aan uw nieren, ogen en andere organen ontstaan.

Symptomen

U merkt niet altijd dat uw bloedsuiker verhoogd is. Somt heeft u wel klachten, zoals: 

  • veel plassen;
  • dorst, veel drinken;
  • vermoeidheid.

Onderzoeken

De arts kan door middel van bloedonderzoek vaststellen of u diabetes mellitus type 1 heeft. 

Behandelingen

Patiënten met diabetes mellitus type 1 moeten een paar keer per dag insuline inspuiten in het lichaam of een insulinepomp dragen. Daarnaast is voeding een onmisbaar onderdeel van de totale behandeling. Een diëtiste van het Flevoziekenhuis kan u hierbij helpen.  

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Interne Geneeskunde via 036 868 8717.