Diabetes mellitus type 2

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een ziekte waarbij er te veel suiker (glucose) in het bloed zit. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel te hoog is. 

De alvleesklier zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Bij mensen met diabetes mellitus type 2 maakt het lichaam wel insuline aan maar reageert het hier minder goed op. Het lichaam is ongevoelig geworden voor insuline. Hierdoor kan het glucosegehalte in het bloed niet goed in evenwicht worden gehouden. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Diabetes mellitus type 2 komt het meeste voor. Dit type diabetes komt voor bij mensen van alle leeftijden. Een ongezonde leefstijl is vaak een belangrijke oorzaak voor het onstaan ervan. Mensen die ongezond eten, overgewicht hebben, te weinig aan lichaamsbeweiging doen, bepaalde medicijnen gebruiken of roken hebben een verhoogde kans op diabetes mellitus type 2.

De aanleg om diabetes mellitus type 2 te krijgen kan ook erfelijk bepaald zijn. U heeft een grotere kans om diabetes mellitus type 2 te krijgen als iemand in de familie dit ook heeft.

Symptomen

Symptomen van diabetes mellitus type 2 kunnen zijn:

  • vermoeidheid;
  • droge mond; 
  • dorst, veel plassen;
  • infecties zoals blaasontstekingen of urineweginfecties.

Onderzoeken

De arts kan door middel van bloedonderzoek vaststellen of u diabetes mellitus type 2 heeft. 

Behandelingen

Als u diabetes mellitus type 2 heeft krijgt u vaak tabletten die de bloedsuikerspiegel verlagen, voedings- en bewegingsadviezen. Voeding is een onmisbaar onderdeel van de totale behandeling. Een diëtiste van het Flevoziekenhuis kan u hierbij helpen.  

Als de tabletten om de bloedsuikerspiegel te verlagen onvoldoende helpen moet u insuline gaan spuiten. 

GLP-1 analogen kunnen ook tot de behandeling behoren. GLP-1 analogen worden voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2 met (ernstig) overgewicht, als er met andere bloedglucoseverlagende tablette geen goede bloedglucosewaarden bereikt worden.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Interne Geneeskunde via 036 868 8717.