Diverticulitis

Diverticulitis is een ontsteking in de darmwand. Soms zitten er zwakke plekken in de wand van de darmen. Als hier veel druk op staat, kan de darmwand op deze plekken naar buitendrukken. Deze kleine uitstulpingen heten divertikels. Divertikels zijn vaak onschuldig en goedaardig, maar kunnen gaan ontsteken en daardoor openbarsten (darmperforatie). Als door een darmperforatie ontlasting in de buikholte komt, kan dit buikvliesontsteking (peritonitis) veroorzaken.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Diverticulitis zorgt voor buikpijn en buikkrampen vaak linksonder in de buik. De pijn kan direct heftig zijn of eerst wat zeuren en na een paar dagen erger worden. Uw buik is opgezet en u kunt koorts krijgen. U kunt hevige diarree of ernstige verstopping krijgen en u kunt misselijk zijn of moeten braken. Er kan slijm uit uw anus komen.

Als een bloedvaatje in een divertikel scheurt, kunt u ook bloed verliezen. Dit kan ook gebeuren als een divertikel niet ontstoken is.

Als u een darmperforatie en/of een buikvliesontsteking heeft, geeft dit direct veel pijn en vaak hoge koorts.

Onderzoeken

Diverticulitis is vast te stellen met onderzoek.

Behandelingen

Diverticulitis gaat meestal vanzelf over.

Een darmperforatie kan buikvliesontsteking veroorzaken en is daardoor levensbedreigend. Hiervoor krijgt u een operatie. Soms verwijdert de chirurg dan een stuk darm. Vaak krijgt u tijdelijk een stoma als kunstmatige uitgang voor de ontlasting.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01