Dubbelzien

Dubbelzien (diplopie) is het tegelijkertijd zien van twee beelden. Dubbelzien kan voorkomen als er met beide ogen wordt gekeken (binoculaire diplopie), maar dubbelzien met één oog (monoculaire diplopie) is ook mogelijk.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Dubbelzien komt meestal voor bij volwassenen maar kan ook bij kinderen vanaf 6 jaar voorkomen. Bij dubbelzien ziet men twee keer hetzelfde beeld. De dubbele beelden kunnen naast elkaar te zien zijn, maar ook (schuin) boven elkaar. Bij sommige mensen staan de dubbele beelden altijd hetzelfde ten opzichte van elkaar, bij anderen kunnen de richting en afstand tussen de dubbelbeelden steeds verschillen. Ze verschuiven bijvoorbeeld met de richting van het kijken, de houding van het hoofd of de afstand waarop naar iets gekeken wordt.

Dubbelzien kan tijdelijk zijn. Vaak is het dan een gevolg van een val op het hoofd (hersenschudding). 

Symptomen

Naast het zien van twee beelden kunnen er andere symptomen optreden bij dubbelzien:

  • misselijkheid;
  • hoofdpijn;
  • pijn bij het maken van oogbewegingen;
  • pijn rond de ogen;
  • hangende oogleden;
  • scheelzien.

Onderzoeken

De orthoptist voert een orthoptisch onderzoek uit. Dit onderzoek bestaat uit twee delen. Er wordt onderzocht welke oogspieren en/of –zenuwen zijn aangetast. Verder worden de stand en bewegingen van het oog onderzocht. Ook worden de gezichtsscherpte en de brilsterkte bepaald.

Behandelingen

Op basis van de diagnose wordt de behandeling bepaald. Dit kan bijvoorbeeld het aanmeten van een opplak-prisma (fresnelprisma) of een scheelziensoperatie zijn.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.