Dyslipidemie (Hypertriglyceridemie en Hypercholesterolemie)

Dyslipidemie is een afwijking in de stofwisseling van de vetten (lipiden) waardoor afwijkingen in de vetsamenstelling van het bloed ontstaan. De twee belangrijkste vetten of vetachtige stoffen in het bloed zijn cholesterol en triglyceriden. Teveel cholesterol heet Hypercholesterolemie en teveel triglyceriden is Hypertriglyceridemie. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Hoewel dyslipidemie niet direct klachten veroorzaakt, kunnen ernstige complicaties ontstaan. De afwijkende vetsamenstelling beïnvloedt de vaatwand wat kan zorgen voor slagaderverkalking waarbij de wanden van de slagaders plaatselijk verdikken en verharden. Dit kan verschillende aandoeningen van hart en bloedvaten veroorzaken en leiden tot zeer ernstige en levensbedreigende situaties.

Symptomen

Geen directe klachten.

Onderzoeken

Het vetgehalte in het bloed is te meten met een bloedonderzoek.

Behandelingen

De behandeling van Dyslipidemie bestaat uit een gezonde leefstijl waarbij u gezond eet, overgewicht tegengaat, niet rookt, voldoende beweegt en alcohol vermijdt. Het doel is om het cholesterolgehalte te verlagen. Bij Hypertriglyceridemie kunnen aanvullende voedingsadviezen nodig zijn. Een diëtist kan u hierbij helpen.

Naast een gezonde leefstijl kan de arts u medicijnen voorschrijven. Hiervan is sprake als u een erg hoog cholesterolgehalte heeft en bij een groot risico op hart- en vaatziekten.                                                                                                                                                

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Vasculaire geneeskunde via 036 868 87 17