Eierstokkanker (ovariumcarcinoom)

Bij eierstokkanker zitten er kwaadaardige gezwellen aan het weefsel van 1 of beide eierstokken. Eierstokkanker komt het meest voor bij vrouwen vanaf 50 jaar. Kiemceltumor - een bepaalde vorm van eierstokkanker - komt juist vooral voor bij jonge meisjes en veel minder bij volwassen vrouwen. Eierstokkanker kan erfelijk zijn en samengaan met erfelijke borstkanker.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

Eierstokkanker geeft meestal pas laat klachten en meestal zijn er zelfs helemaal geen klachten. Hierdoor wordt het vaak pas in een laat stadium ontdekt. 

Klachten die kunnen voorkomen zijn:

  • vage maag/darm klachten;
  • toename van de buikomvang;
  • problemen bij het plassen en/of poepen.

Onderzoeken

De gynaecoloog doet een gynaecologisch onderzoek, maakt een inwendige echo en meestal ook een CT-scan.

Behandelingen

Eierstokkanker wordt behandeld met een operatie, chemotherapie en/of doelgerichte therapie.

Operatie

Bij de operatie worden de baarmoeder, eileiders, eierstokken, lymfeklieren in de buik en het vetschort van de buik verwijderd. De arts neemt biopten (stukjes weefsel) voor verder onderzoek en bepaalt in welk stadium de kanker is. Bij uitzaaiingen in de buikholte verwijdert de arts al het weefsel dat zichtbaar afwijkt. In een zeer vroeg stadium kan de gynaecoloog besluiten om de gezonde eierstok te laten zitten als u een kinderwens heeft.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00 of het Oncologisch Centrum via 036 868 87 16.