Eileiderontsteking

Een eileiderontsteking ontstaat door een infectie met een bacterie die via de vagina bij de eileiders komt. Dit kan een seksueel overdraagbare aandoening zijn zoals chlamydia of gonorroe, maar ook een darmbacterie. Bij een eileiderontsteking zijn de eileiders rood en gezwollen. Soms ontsteken ook andere organen in de buurt van de eileiders, zoals eierstokken, blinde darm, blaas en darmen.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Gevolgen voor de zwangerschap

De kans om niet spontaan zwanger te worden na een eenmalige eileiderontsteking is 12 tot 15%. U kunt dan via reageerbuisbevruchting (IVF) zwanger raken. Als spontaan zwanger worden na een jaar regelmatig vrijen niet is gelukt, kan de huisarts u doorverwijzen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.

Een eileiderontsteking geeft een verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Daarom is het verstandig een echo te laten maken als u 2 tot 3 weken over tijd bent. 

Symptomen

Een acute eileiderontsteking geeft:

  • een gevoel van algemeen ziek zijn;
  • pijn in de onderbuik;
  • soms ook pijn rechts in de bovenbuik;
  • pijn bij het plassen;
  • koorts;
  • soms darmklachten.

Een eileiderontsteking kan ook sluimerend verlopen zonder klachten. De gevolgen zijn vaak hetzelfde.

Onderzoeken

Bij een mogelijke eileiderontsteking onderzoekt de arts meestal de buik, gaat na of u koorts heeft en doet een inwendig onderzoek. Ook kunt u een bloed- en urineonderzoek en een echo krijgen. Soms is niet duidelijk of u een eileiderontsteking heeft en wordt een laparoscopie gedaan.

Behandelingen

Behandeling kan thuis of in het ziekenhuis. Bij een ernstige ontsteking is bedrust belangrijk. Bij een minder ernstige ontsteking is het verstandig u te laten verzorgen en niet te werken. U krijgt antibiotica tegen chlamydia, gonorroe en darmbacteriën. Als u erg ziek bent, krijgt u de eerste dagen de antibiotica vaak via een infuus in het ziekenhuis. Daarna krijgt u tabletten. Soms krijgt u na een paar dagen een andere antibioticum als de uitslag bekend is welke bacteriën de eileiderontsteking bij u veroorzaken. Vaak verdwijnen uw klachten snel en voelt u zich binnen een paar dagen alweer een stuk beter.

Zolang de ontsteking niet helemaal is genezen, kunt u beter niet vrijen. Als de infectie is veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening, dan is het belangrijk dat uw seksuele partner eventueel onderzocht en ook behandeld wordt, zodat u de infectie niet van hem terugkrijgt. Gebruik een condoom zolang dat niet gebeurd is.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie via 036 868 87 00.