Endeldarmkanker

Bij endeldarmkanker zit er een kwaadaardige tumor in de laatste 15 centimeter van de dikke darm (vanaf de anus). De kans op endeldarmkanker neemt toe met de jaren. Een chronische darmontsteking, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, geeft ook een licht verhoogde kans op darmkanker. Een gezonde leefstijl en voeding kunnen het risico op alle vormen van darmkanker en dus ook op endeldarmkanker, verkleinen.

Meer over

Coloncare

De polikliniek Coloncare van het Flevoziekenhuis onderzoekt, behandelt, begeleidt en verleent nazorg bij dikkedarmkanker en/of endeldarmkanker. De polikliniek is een samenwerking tussen deskundige medisch specialisten van de afdelingen Maag-, darm- en leverziekten, Chirurgie en Oncologie. U komt terecht bij de polikliniek Coloncare als uit het darmonderzoek blijkt dat u mogelijk darmkanker heeft.

Symptomen

Tumoren in de endeldarm geven eerder klachten dan tumoren die hoger in de dikke darm zitten. De dikke darm dikt ontlasting in waardoor dit moeilijker een tumor kan passeren en eerder klachten ontstaan. De meest voorkomende klachten bij een endeldarmtumor zijn: een veranderde stoelgang, loze ontlastingsdrang, regelmatig kleine hoeveelheden ontlasting en bloed- en/of slijmverlies via de anus. Deze klachten hebben echter lang niet altijd met endeldarmkanker te maken. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Overleg bij aanhoudende klachten altijd met de huisarts. Deze kan inschatten of er reden is voor aanvullend onderzoek. Hoe eerder endeldarmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn. 

Onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken om endeldarmkanker mee aan te tonen.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij endeldarmkanker, zoals een operatie. Dit gebeurt o.a. in de polikliniek Coloncare van het Flevoziekenhuis. Daar werken deskundige medisch specialisten van verschillende afdelingen samen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Coloncare via 036 868 94 98, de afdeling Maag-, darm-, leverziekten via 036 868 86 16 of met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01.