Epilepsie

Epilepsie komt door een afwijkende elektrische activiteit in de hersenen. Hierdoor ontstaan er aanvallen van ander gedrag, zonder duidelijke reden. De ernst van epileptische aanvallen verschilt sterk. Soms zijn de aanvallen heel licht en subtiel (bijvoorbeeld staren) en valt het niet op. Soms lijkt het voor buitenstaanders alsof iemand doodgaat.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Epilepsie komt relatief vaak voor en zowel bij volwassenen als kinderen. Meer dan de helft van de patiënten is jonger dan 20 jaar. Tussen de 20 en 50 jaar is de kans op epilepsie het kleinst. Daarna neemt de kans weer toe.

Een ‘gran mal’ is een zware epileptische aanval met trekken van armen en benen, wegdraaien van ogen, schuim op de mond en incontinentie voor urine. Dit leidt vaak tot een ziekenhuisopname.

De aanvallen kunnen steeds hetzelfde zijn, maar ook wisselen. Ook is niet te zeggen wanneer er een aanval komt. Soms zijn er meer dan 10 aanvallen per dag, soms juist heel weinig per periode.

Onderzoeken

Om de diagnose vast te stellen maakt de neuroloog vaak een EEG (hersenfilmpje). Ook is meestal een CT of MRI-scan van de hersenen nodig om de oorzaak te vinden.

Behandelingen

Epilepsie gaat niet meer over, maar kan wel onderdrukt worden met medicijnen: anti-epileptica. De kans dat het de epilepsie goed onderdrukt, is ongeveer 80%. De medicijnen kunnen veel ongewenste bijwerkingen hebben. Heel vaak gaat epilepsie vanzelf over, vooral bij kinderen. Vaak zijn de medicijnen na enkele jaren niet meer nodig.

Als behandeling met medicijnen onvoldoende werkt, is er soms een hersenoperatie nodig. Dan wordt de plaats in de hersenen waar de epilepsie ontstaat, verwijderd of wordt de verspreiding van abnormale ontladingen in de hersenen met een operatie verminderd.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Neurologie via 036 868 87 20.