Essentiële trombocytemie (teveel bloedplaatjes)

Bij essentiële trombocythemie (ET) maakt het beenmerg teveel bloedplaatjes aan waardoor deze gaan woekeren in het bloed. Dit kan onder andere bloedstolsels veroorzaken in de aders of slagaders. De aandoening zorgt niet altijd voor klachten en vaak wordt het toevallig ontdekt tijdens een bloedonderzoek voor een andere reden.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Essentiële trombocythemie valt onder de myeloproliferatieve aandoeningen. Dit zijn ziekten waarbij het beenmerg teveel rode bloedcellen, witte bloedcellen of bloedplaatjes aanmaakt.

Symptomen

Als de ziekte verder vordert, neemt het aantal bloedplaatjes toe. Hierdoor gaan de bloedplaatjes samenklonteren, waardoor het bloed sneller zal stollen. Dit kan zorgen voor afwijkingen in de kleine bloedvaatjes en hoofdpijn. Heel soms kleuren de handen, vingers, voeten of tenen blauw en ze kunnen gaan tintelen en pijn doen. Soms kunt u moeilijk zien en is het alsof u vlekken of lichtflikkeringen ziet. Als het bloed niet goed stroomt bij de organen in de buikholte, kan dit pijn veroorzaken.

Trombose

Een ernstige complicatie is een trombose. Bij trombose vormt zich een bloedstolsel in een ader in het lichaam. Dit komt vaker voor bij mensen boven de 60.

  • Trombose in de diepe aderen van het been kan zorgen voor pijn, zwelling, warme en rode van de kuit. Dit heet diepe veneuze trombose of DVT.
  • Trombose in de hersenen kan milde klachten geven zoals hoofdpijn, zichtproblemen en duizeligheid. Bloedstolsels in de hersenen kunnen ook ernstigere gevolgen hebben zoals een beroerte of TIAS (mini-beroertes).
  • Een bloedstolsel in het hart kan pijn op de borst geven en uiteindelijk zelfs leiden tot een hartaanval.
  • Door een bloedstolsel in de longen kunt u last krijgen van kortademigheid en pijn op de borst. Dit heet een longembolie.

Spontane bloedingen

Doordat er heel veel bloedplaatjes worden aangemaakt, zijn deze vaak nog niet helemaal af wanneer ze in de bloedbaan komen. Doordat deze onrijpe bloedplaatjes nog niet goed werken, kunnen er spontane bloedingen ontstaan zoals neusbloedingen, blauwe plekken, bloedend tandvlees en hevigere menstruaties.

Onderzoeken

Een teveel aan bloedplaatjes kan verschillende oorzaken hebben. Daarom is uitgebreid onderzoek nodig om de diagnose te kunnen stellen. De arts stelt vragen over uw klachten en doet een lichamelijk onderzoek. Daarnaast helpen onderstaande onderzoeken bij de diagnose.

Behandelingen

Afhankelijk van de kans op complicaties bepaalt de arts de behandeling. Als de ziekte nog in het eerste stadium zit en u geen klachten heeft, kan het zijn dat de arts voorstelt te wachten met behandelen. U blijft wel onder controle.

Als afwachten niet kan, zijn onderstaande behandelingen mogelijk. Daarnaast kan de arts ook bloedverdunnende medicijnen voorschrijven om trombose te voorkomen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Hematologie via 036 868 87 16