Fistel bij de anus

Een fistel of pijpzweer bij de anus is een verbinding (klein gangetje) dat vanuit het anale kanaal richting de huid van de bil loopt. Het loopt langs of door de kringspier van de anus. Het heeft een inwendige opening in het anale kanaal en 1 of meerdere uitwendige openingen bij de bil. Soms is het een restant van een eerder doorgemaakt abces, de ziekte van Crohn of ontstoken slijmkliertjes in het anale kanaal.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Symptomen

  • pus en vuil uit de anus;
  • pus en vuil uit de uitgangetjes op de bil;
  • ontstoken huid rondom de anus;
  • pijn.

Onderzoeken

Een lichamelijk onderzoek of een proctoscopie kan een peri-anale fistel vaststellen. Bij een proctoscopie volgt de arts de fistelgang met een plastic of metalen buisje (sonde). Ook kunt u een MRI scan krijgen van het anale kanaal, maar dat is meestal vooraf niet nodig. Soms is aanvullend onderzoek van de dikke darm met een scopie (camera) nodig.

Behandelingen

De behandeling van een fistel bij de anus hangt af van het soort fistel en waar de fistelgang zit ten opzichte van de kringspier. Bij een lage fistel kan de arts de fistelgang openleggen (fistulotomie). Een hoge fistel kan niet zomaar opengesneden worden door een grote kans op incontinentie. Vaak krijgt u dan eerst een seton (draadje) om het kanaaltje open te houden zodat het vuil er uit kan. Na minimaal 6 weken kunt u een tweede operatie krijgen om te proberen de fistel te sluiten. De kans dat de fistel volledig sluit is 50% tot 90%.

  • Een MAP (mucosa advancement plastiek) maakt de inwendige opening van de fistel dicht en bedekt deze opening met een stukje gezond slijmvlies van het anale kanaal.
  • Een LIFT (ligatie intersphincterisch fistel traject) verbindt het fistelkanaal tussen de inwendige en uitwendige kringspier met een hechtdraad. De inwendige opening wordt ook gesloten en de uitwendige opening blijft open om langzaam dicht te groeien.
  • Een Plug van collageen materiaal (bindweefsel) kan de inwendige opening sluiten door deze door het fistel kanaal heen te trekken en vast te maken.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Chirurgie via 036 868 87 01