Flaporen

Flaporen - ook wel afstaande oren of zeiloren genoemd - komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren kraakbeenmisvorming van de oorschelp. Flaporen zijn oren die te ver van de zijkant van het hoofd staan, waardoor ze veel aandacht trekken. Officieel wordt in de medische wereld gesproken van afstaande oren als de oorschelp meer dan 2 centimeter van de schedel afstaat. 

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

De oorschelp krijgt zijn vorm en structuur door het kraakbeen. Als hier een vervorming in ontstaat, kan een flapoor ontstaan. Dat kan gebeuren als de omslagplooi ontbreekt of niet goed ontwikkeld is. Dit is de vouw die halverwege aan de bovenkant van de oorschelp zit. Ook kan het kraakbenig kommetje dat aan de gehoorgang grenst, te groot of te diep zijn. Deze afwijkingen kunnen op zich of in combinatie voorkomen. Ook kan een afwijkende spieraanhechting een rol spelen.

Doordat elk oor zich afzonderlijk ontwikkeld, kan het zijn dat het linkeroor meer afstaat dan het rechteroor (of andersom).

Flaporen zijn een veel voorkomende afwijking. Ongeveer 1 op de 20 kinderen wordt geboren met afstaande oren. Meestal zijn afstaande oren al direct na de geboorte zichtbaar. Soms worden ze pas later in de kindertijd duidelijk zichtbaar, nadat het hoofd van vorm is veranderd. In feite is het een aangeboren afwijking, die erfelijk kan zijn. 

Symptomen

  • 1 of beide oren staan meer dan 2 centimeter van de zijkant van het hoofd.

Behandelingen

Oren kunnen worden rechtgezet met een operatie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie via 036 868 88 43 of de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 86 88 821.
U kunt ook online een afspraak maken via mijnFlevoziekenhuis.nl.