Flitsen en vlekken in het oog

Het glasvocht, ook wel glasachtig lichaam genoemd, is een gelei achter de ooglens, die het grootste gedeelte van het oog opvult. Normaal glasvocht laat lichtstralen rechtstreeks door naar het netvlies waardoor u goed kunt zien. Als het glasvocht troebel is, komt er een schaduw op het netvlies. Dit kunt u bijvoorbeeld zien in de vorm van puntjes, cirkels of spinnenwebben. Veel mensen hebben hier last van. Soms valt het niet op; tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Als het glasvocht loslaat van het netvlies kan er soms een gaatje in het netvlies ontstaan. Het gaatje kan het begin zijn van een netvliesloslating. Door het loslaten van het glasvocht ziet u soms lichtflitsen, net of een TL-lamp aan en uitgaat. Dit gaat meestal vanzelf weer over. Als de lichtflitsen blijven en u ziet veel zwarte vlekjes of een vlek aan de zijkant als u kijkt, die niet beweegt en steeds groter wordt, kan het gaan om een netvliesloslating en moet u snel naar een oogarts toe.

Symptomen

  • Een schaduw op het netvlies. Dit kunt u bijvoorbeeld zien in de vorm van puntjes, cirkels of spinnenwebben.

Onderzoeken

Als u last heeft van de troebelingen, vlekjes of flitsen, is een oogheelkundig onderzoek zinvol. De technisch oogheelkundig assistent (TOA) doet het vooronderzoek waarbij de gezichtsscherpte en de oogdruk wordt gemeten. Daarna krijgt u druppels in de ogen waardoor de pupillen verwijd worden. U gaat hierdoor slechter zien en mag niet zelf autorijden. Deze druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Hierna gaat de oogarts uw oog onderzoeken met de spleetlamp en een speciale lens. Hiermee wordt uw hele oog, inclusief het netvlies, onderzocht.

Behandelingen

Het is belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak is. Bij een ontsteking moet u door een arts worden behandeld. Bij suikerziekte is eventueel een laserbehandeling nodig. Datzelfde geldt als u een gaatje in het netvlies heeft, dan krijgt u een laserbehandeling om een het loslaten van het netvlies te voorkomen. Vaak verdwijnen de troebelingen spontaan of heeft u er bijna geen last van.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Oogheelkunde via 036 868 87 33.