Gaatje in het trommelvlies (trommelvliesperforatie)

In het oor zit een dun vlies tussen het middenoor en de externe gehoorgang: het trommelvlies. Het trommelvlies geeft geluiden door en houdt lucht en vloeistoffen tegen. Bij een gaatje in het trommelvlies kunnen vocht, bacteriën en virussen wel het middenoor in. Daardoor kunnen infecties ontstaan. Ook kan het gehoor wat verminderd zijn.

Afdeling

U kunt hiervoor terecht bij

Meer over

Een gaatje in het trommelvlies ontstaat meestal door een middenoorontsteking. In het middenoor ontstaat er dan pus, dat uiteindelijk naar buiten komt door een gaatje in het trommelvlies. Ook door grote drukveranderingen op het oor kan het trommelvlies scheuren. Verder kunt u het trommelvlies zelf ook kapot maken door een wattenstaafje of een ander voorwerp te diep in het oor te stoppen.

Symptomen

  • oorpijn;
  • een loopoor;
  • bloed uit het oor;
  • gedeeltelijk gehoorverlies.

Onderzoeken

De diagnose wordt eenvoudig gesteld met een micro-otoscopisch onderzoek. Ook kan een gehoortest, stemvorktesten en eventueel een CT-scan worden gedaan.

Behandelingen

Vaak groeit een gaatje in het trommelvlies vanzelf dicht. Als het oor goed droog blijft, geeft een trommelvliesperforatie vaak geen klachten. Een gaatje in het trommelvlies dat geen klachten geeft, hoeft niet te worden geopereerd. Als u graag wilt zwemmen en douchen, zonder het risico op een loopoor, kan het gaatje dichtgemaakt worden. Ook kan het zijn dat u hierdoor beter gaat horen. 

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde via 036 868 88 21.